arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Thursday, 05 June 2014 10:45

Ugledni mostarski kirurg zaboravio škare i zašio ih pacijentu u utrobi

Autor: D.Lukić | Dnevni list Autor: D.Lukić | Dnevni list

Liječnici SKB-a Mostar napravili su veliki propust kada su prilikom jedne rutinske operacije pacijentu u utrobi ostavili kirurški instrument, navodno škare, zbog čega je pacijent (podaci poznati redakciji) mjesecima trpio teške posljedice.


Ovaj slučaj dogodio se prije nekih godinu dana, no unatoč brojnim ranijim upitima našeg lista Uprava mostarske bolnice sve do jučer nije dala konkretan odgovor.
- Prema našim saznanjima u tijeku je sudski postupak koji je pokrenuo pacijent A. P. Za vrijeme trajanja istog nismo u mogućnosti komentirati niti davati izjave vezane uz  navedeni predmet, odgovor je koji smo jučer dobili iz SKB-a.


Nova operacija
Operaciju je prema našim saznanjima izveo jedan od najuglednijih mostarskih kirurga, no potvrdu o imenu nismo dobili ni od jedne ‘strane’ uključene u spor. Ono što je poznato jest da se pogreška doista dogodila, te da je pacijent nakon operacije trpio velike bolove, zbog čega oporavak nije išao predviđenim tokom. Naprotiv, njegovo zdravstveno stanje bilo je sve teže i teže kako je vrijeme odmicalo.


Sreća u nesreći je da je prilikom jednog pregleda otkriveno kako mu se u utrobi nalazi kirurški instrument, koji je tim koji ga je operirao zašio u tijelu. S obzirom na ozbiljnost stanja u kojem se u tom trenutku nalazio pacijent, žurno je ponovno operiran, te je oporavak trajao nekoliko mjeseci zbog čega je oštećeni trpio dodatnu fizičku i psihičku bol.


Nakon toga, slučaj se navodno nastojao prikriti, odnosno obostranim dogovorom izbjeći sudski proces. No, po navodima iz SKB-a Mostar, slučaj je ipak završio na sudu, koji će tek razjasniti sve činjenice vezane uz ovu bizarnu pogrešku.


Sudski epilog
Iz mostarske bolnice nisu dali odgovor koji je liječnik odgovoran za pogrešku, te je li odgovorni liječnik u tom slučaju snosio neke sankcije. Također, od Uprave bolnice na čelu s Antom Kvesićem ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanje ‘je li Uprava naredila ili već provela neku istragu o ovom slučaju, te kakvi su rezultati polučeni’.


Ono što se u liječničkim kuloarima moglo čuti jest to da pacijent nije bio zdravstveno osiguran, no od Uprave nismo dobili odgovor na pitanje ‘je li istina da pacijent nije imao zdravstvenu knjižicu pa je s bolnicom postigao dogovor da neće podnijeti tužbu ukoliko za drugu operaciju ne bude snosio troškove. Ako je istina, je li uobičajena praksa da se u takvim situacijama pregovara ili dogovara s pacijentom’.


Između ostalog, ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje ‘je li uobičajeno da se u liječničkoj praksi, s obzirom na vrlo tešku i zahtjevnu djelatnost, događaju slične pogreške, te je li se takva pogreška prvi put dogodila u mostarskoj bolnici?’…


Odgovori na navedena pitanja morat će sačekati sudski epilog.


Ginekolozi proglašeni krivima za smrt nerođene bebe
Pogreške liječnika nisu neuobičajene u svijetu medicine. One se zbog ljudskog faktora događaju kao i u drugim branšama, no liječnici, ipak, moraju biti dodatno oprezni s obzirom da su u pitanju ljudski životi. Posljednji slučaj zabilježen u mostarskom SKB-u je presuda protiv ginekologa koji su skrivili smrt nerođene bebe. Naime, Općinski sud u Mostaru nedavno je nepravosnažnom presudom proglasio krivima mostarske ginekologe Darka Kneževića, Ivana Bušića i Anu Bošković za nesavjesno liječenje i pogrešno postupanje prema trudnici A. Š. iz Međugorja, zbog čega su ugrozili njezin život, a nerođena beba je umrla. Kneževiću je izrečena uvjetna zatvorska kazna od osam mjeseci, Bušiću od šest, a Bošković od četiri mjeseca. Ove kazne neće se izvršiti ako nakon donošenja pravosnažne presude u roku od godinu i pol do tri godine ne počine novo kazneno djelo. Nije poznato jesu li navedeni liječnici snosili ikakve sankcije u SKB-u Mostar. I dalje su u normalnom radnom odnosu s navedenom bolnicom.

Read 3693 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering