arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Tuesday, 04 March 2014 14:11

Uklonjena aviobomba zaostala iz Domovinskog rata

Zorica Volarević | Dnevni list Zorica Volarević | Dnevni list

Na prostoru mjesne zajednice Ljubuški III. jučer su pripadnici tima za uništavanje NUS-a, tim Mostar A, deaktivirali aviobombu koja je, prema podacima koje smo dobili od nazočnih, izbačena iz zrakoplova najvjerojatnije 1992.

 

Budući da se nalazila u neposrednoj blizini kuća, predstavljala je potencijalnu opasnost za mještane, ali i stvarala osjećaj nelagode prolaznicima koji su znali da ona postoji. Nakon brze intervencije pirotehničari su tijekom obavljanja operativnih radnji pronašli upaljač eksplodiranog sredstva.

“Zbog slabih oznaka sada ne možemo sa stopostotnom sigurnošću govoriti o kojoj je napravi riječ, ali nakon detaljnog pregleda moći ćemo dati i taj podatak”, kazao je Ivica Novak, dugogodišnji pirotehničar, dodajući kako njihov tim ima još jednu prijavu da se između sela Teskera i Crveni Grm nalazi kazetna aviobomba, a radnje uništavanja navedene očekuju se idućih dana, nakon što se stupi u kontakt s osobom koja je ovo i prijavila.

Jelenko Dedić, šef civilne protupožarne zaštite općine Ljubuški, podsjetio je da su pripadnici Norveške narodne pomoći očistili prostor u Crvenom Grmu od kazetnog streljiva koje je također zaostalo iz Domovinskog rata.

“Na prostoru naše općine nemamo službene informacije da postoje neeksplodirana minska sredstva, a bilo je prikupljanja različitih vrsta NUS-a koje su građani dragovoljno donosili u Policijsku upravu Ljubuški, a ovaj isti tim je povremeno dolazio, odnosio ih te aktivirao, odnosno uništavao. Ukoliko netko od građana zamijeti da postoji neko takvo sredstvo, to odmah treba prijaviti policiji na 122 ili Službi civilne zaštite na 121”, kazao je Dedić.
Priliku da se svima zahvali na brzoj intervenciji iskoristio je i predsjednik mjesne zajednice Ljubuški III. Hasan Mušić, kazavši kako će sada svi moći odahnuti znajući da u njihovoj blizini nema nikakve opasnosti ovoga tipa.

Read 1849 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering