arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Sunday, 20 September 2015 08:07

Neobični ulovi graničnih policajaca na području Splitsko-dalmatinske županije

Autor: Marko Didić | Slobodna Dalmacija Autor: Marko Didić | Slobodna Dalmacija

Najbogatiji ulov imali su vrgorački policajci u rujnu prošle godine kada su prtljažniku mercedesa bh oznaka pronašli sibirskog tigra. Oduzeto 238 kornjača, 445 kilograma riječnih rakova, 170 kilograma žaba, 10 kilograma puževa, jedna koža sibirskog tigra, te 20 ptica pjevica (češljugara).


Policajci na graničnim prijelazima u Dalmaciji susreću se uglavnom sa švercerima cigareta i droge, često uhite i krijumčare ljudi, a tu i tamo znaju se i sami iznenaditi neobičnim ulovom. U protekle četiri godine i prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske pronađeno je i oduzeto 238 kornjača, 445 kilograma riječnih rakova, 170 kilograma žaba, 10 zaštićenih ptica (prepelica), 10 kilograma puževa, jedna koža sibirskog tigra te 20 ptica pjevica (češljugara).

 

Najsvježiji primjer dogodio se u utorak rano ujutro na graničnom prijelazu Aržano kad su u osobnom vozilu VW touran bosanskohercegovačkih oznaka pronašli i oduzeli 20 češljugara, koji su zaštićena vrsta i njihov je lov zabranjen. Uhićen je 61-godišnji državljanin BiH koji je ptice namjeravao prodati, najvjerojatnije u Italiji, gdje te ptice završavaju ili na stolu gurmana ili ih se ubije i preparira. No, čeljugari iz ove priče pušteni su da slobodno odlete u prirodu.

 

Najbogatiji ulov imali su vrgorački policajci u rujnu prošle godine kada su prtljažniku mercedesa bosanskohercegovačkih oznaka pronašli sibirskog tigra. Tigar je bio bez utrobe i pripremljen za prepariranje koje je trebalo biti obavljeno u Bjelovaru. Prevozio ga je ugledni Banjolučanin koji nikada policiji nije objasnio odakle mu ostaci te životinje koja živi na području od Sibira do sjeverne Kine, a procjenjuje se da je na svijetu još samo 350 jedinki.

 

I carinici su u rujnu 2015. pomogli policiji u jednom ozbiljnom i “bogatom ulovu” na graničnom prijelazu Strmica, kada je vozač počeo objašnjavati da prevozi drvene palete. To je činio toliko neuvjerljivo da su carinici krenuli u akciju i u tri kutije od stiropora pronašli 599 smrznutih i očišćenih ptica.

 

Akteri ovih priča završe s kaznenim prijavama, priznaju krivnju, ali i nikada ne ispričaju kako su došli do tih zaštićenih vrsta i kome su ih namjeravali prodati. I još važnije – koliko stotina ovakvih slučajeva prođe mimo oka policije i carine.

 

Prevoziti 10 kilograma puževa može se smatrati djelom iz nehaja, ali svi drugi nabrojeni primjeri nikako nisu nehaj.
Za trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Hrvatskoj je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, ali ove se slučajeve medijski ne prati pa ni ne znamo kako u konačnici prođu šverceri.

 

S ovim problemom ozbiljno se susreće i susjedna Srbija, gdje su ovakve pojave poprimile neslućene razmjere.

 

Read 1811 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering