kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 22 Rujan 2015 09:20

Dvije godine zatvora zbog krijumčarenja migranata u Ljubuškom

Piše: H. Rovčanin | Dnevni list Piše: H. Rovčanin | Dnevni list

Tihomir Čule (1970) iz Mostara osuđen je u Sudu BiH na dvije godine zatvora zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja ljudi. Presuda je uslijedila, nakon što je sutkinja Hasija Mašović, razmotrila sporazum o priznanju krivnje kojeg je Čule sklopio s Tužiteljstvom BiH.

Od Čule je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem djela u iznosu od 433 eura. Rješenjem Suda, ukinute su mu mjere zabrane, dok će mu u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

 

Čule je tako priznao da je bio pripadnik grupe s drugim njemu poznatim osobama koja je djelovala od 25. siječnja do 29. travnja 2013. na području općine Ljubuški. Tako je u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirano prebacivao državljane Srbije s Kosova i Turske preko teritorije BiH u Hrvatsku i dalje prema zemljama zapadne Europe. U optužnici stoji da je grupa na mjestu gdje prelazak granice nije dozvoljen, za određene novčane iznose, u deset navrata prokrijumčarila više od 50 migranata, ukupno 16 državljana Turske i 36 državljana Srbije s Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.

 

Inače, njega je sredinom svibnja 2013. godine uhitila Granična policija zbog sumnje da je rukovodio organiziranom grupom koja je migrante preko Srbije, BiH i Hrvatske prebacivala dalje ka Zapadnoj Europi u prvim mjesecima 2013. godine.


Određeno vrijeme je proveo u pritvoru, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. U ovom predmetu je ranije bilo više optuženih koji su osuđeni nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice. Tako su Vedran Derviškadić (1978) iz Mostara, Milijan Boras (1984) iz Ljubuškog i Željka Boras (1986), rođena u Čapljini, nastanjena u Ljubuškom, Nikola Martinović (1967) rođen u Minhenu, nastanjen u Čitluku, Denis Puljić (1985) iz Ljubuškog, Danijel Čepo (1989) rođen u Mostaru, nastanjen u Grudama i Feđa Jahura (1977) iz Mostara osuđeni na uvjetne kazne, ali ne zbog organiziranog kriminala, već zbog organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje kaznenih djela trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.


Fatmir Murtezi (1986) iz Prištine je, sa druge strane, zbog organizoranog kriminala i šverca ljudi dobio dvije godine zatvora, također, po sporazumu.

 

Pročitano 1875 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering