arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Wednesday, 09 December 2015 22:43

Veće kazne vozačima za prekršaje, ali i pješacima za slušanje glazbe

Autor: Večernjii list | Brotnjo.info Autor: Večernjii list | Brotnjo.info

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, kojim se  povećava sigurnost u prometu i ova oblast približava europskim standardima.

Izmjene zakona, koje su u funkciji smanjenja broja prometnih nezgoda, predviđaju zabranu uporabe mobilnih i drugih uređaja za komunikaciju vozačima tijekom vožnje te  audio i video uređaja koji ometaju ili odvraćaju njihovu pažnju, kao i zabranu korištenja mobilnog telefona sa slušalicama tijekom kretanja po kolniku.


Dopunama je regulirano kretanje vozila u kružnom toku, a uvodi se i zadržavanje vozača do 12 sati kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1,5 promila ili koji odbije testiranje te pooštravaju novčane kazne za određene prekršaje u prometu.

 

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.


Novim izmjenama koje će biti u skladu s europskim pravilima, trebao bi se značajnije smanjiti broj prometnih nesreća i generalno povećati sigurnosti na cestama. "Niz je europskih uredbi i pravila koje je potrebno provesti u zakonodavstvo BiH." kazali su u Odjelu za transport Ministarstva prometa i veza.

 

Sto nesreća dnevno

Na bh. cestama u prošloj godini dogodilo se ukupno 36.225 prometnih nesreća, poginulo je 297 osoba, a 10.067 je ozlijeđeno, od toga 1685 osoba teže, a 8382 lakše. Prosječno gledajući u BiH se na cestama događa 100 nesreća dnevno. Tijekom 2014. je registrirano 500 nesreća ili 1,40 posto više nego u 2013., a broj nesreća u kojima je bilo poginulih i ozlijeđenih je također povećan za 158 ili 3,37 posto. Uzrok velikog broja prometnih nesreća je nepoštovanje prometnih propisa, a nepropisna brzina jedan od najčešćih uzročnika, zatim vožnja u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem drugih opojnih sredstava. Kao uzročnici slijede nepoštovanje prometne signalizacije i nepovoljni uvjeti na cesti. Vozači u gradskim uvjetima griješe i zbog nedovoljnog rastojanja s drugim vozilima. U razdoblju od siječnja do lipnja ove godine u Federaciji BiH broj prometnih nesreća povećan je za 6,6 posto te broj poginulih osoba za 3,9 posto, pokazuju statistički podaci Federalne uprave policije. U spomenutom razdoblju dogodilo se 13.294 prometnih nesreća, kaže statistika, u kojima su poginule 74 osobe, a toliko osoba je izgubilo život i na cestama Republike Srpske gdje se u prvih pola godine dogodilo 4167 prometnih nezgoda. U prvih sedam mjeseci ove godine na području Brčko Distrikta BiH dogodilo 268 prometnih nezgoda u kojima su poginule dvije osobe, dok su 23 teže, a 79 lakše ozlijeđene.

Read 2071 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering