arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Wednesday, 07 May 2014 10:17

Kao obični vojnik bio sam zapovjednik u Dretelju samo jedan dan, postavila me HSP jer sam iz Ljubuškog

BIRN BIRN

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Dretelju, svjedok Obrane Miroslav Hrstić je kazao da je bio običan vojnik i da nije imao zapovjednu funkciju u Hrvatskim obrambenim snagama (HOS), za što je optuženi Edib Buljubašić ustvrdio da nije istina.

 

Miroslav Hrstić je rekao da je 1992. godine bio običan vojnik HOS-a, zadužen za skrb ranjenih i poginulih, te da nije imao čin pukovnika. Nakon što mu je predočen dokument na kojem stoji potpis 'zapovjednik postrojbe Miro Hrstić', svjedok je ustvrdio da je na toj dužnosti bio samo jedan dan.

"Po pogibiji generala Blaža Kraljevića, ja sam dobio zaduženje da dežuram i budem zapovjednik. To sam bio samo taj dan", kazao je on, dodavši da je zaduženje dobio iz stranke iz Zagreba. Na pitanje članice Sudskog vijeća Mire Smajlović kako je moguće da stranka imenuje običnog vojnika na tu poziciju, svjedok je odgovorio da je to zato što je on bio iz Ljubuškog. Optuženi Buljubašić je prigovorio Hrstićevom iskazu.

"Vi lažno svjedočite, hoćete da dovedete u zabludu Sud i Tužiteljstvo. Ima dokumenata i vidjeli ste da stoji da ste bili u Vojnoj policiji, da ste bili bojnik i pukovnik", kazao je Buljubašić. Buljubašić je optužen da je, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Edibom Buljubašićem, počinio zločine u Dretelju. Prema optužnici, oni su sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i u njihovom mučenju.

Zelenika je, kako smatra Tužiteljstvo, bio časnik HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Na konstataciju sutkinje Smajlović da su svjedoci spominjali kako je Hrstić vršio nedozvoljene radnje, svjedok je kazao da mu to nije poznato, te da nema komentar na to.

Hrstić je dodao i da je svega nekoliko puta dolazio u Dretelj, ali da tamo nije vidio zarobljenike. Također je naveo i da nije bio među časnicima koji su osnovali Dretelj. Optuženi Buljubašić je rekao da ga je Hrstićev brat posjetio u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici i rekao mu da Hrstića ne spominje, na šta je svjedok ustvrdio da on za to ne zna.

Svjedok je naveo da je Srećko Herceg bio zapovjednik Centra za obuku u Hardomilju, te da nije imao zapovjednu funkciju u Dretelju. U tom objektu, kako je dodao, nije vidio ni Ivana Medića, a Marinu Grubišić-Fejzić u tom razdoblju nije ni poznavao.

Na ovom ročištu je svjedočio i Mirsad Zahiragić, koji je kazao da tijekom rata nije bio na području Hercegovine, te da nema nikakve veze s Dreteljom. Optuženi Buljubašić je rekao da on ne zna kako Mirsad Zahirović iz Dretelja izgleda, te je zamolio Sud BiH da mu pomogne naći tu osobu.

Suđenje se nastavlja 13. svibnja, navedeno je iz BIRN-a.

Read 4468 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering