arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Sunday, 16 February 2014 19:56

Mate Bilić i priča ostarjelog poljoprivrednika

Dušan Musa | Večernji list Dušan Musa | Večernji list

U dejtonskoj BiH poljoprivrednici bez obzira na godine, u borbi za opstanak moraju se snalaziti sami kako znaju i umiju. O tome svjedoči i slika s prilaza čapljinskoj Veletržnici u Tasovčićima.

Crveni izraubovani kombi, visoko podignuti poklopac, a unutra prava izložba – tegli, vrećica, boca i butelja. Na upit o trgovini vlasnik kaže:
   „Slabo, ima ovde svit toga. Malo se proda, ko nema nešto kupi, ali slabo. Rakija prava domaća, litar pet maraka, ne isplati se peći, kukuruzno brašno marku pola kila, kilo dvi marke, vino tri marke. Med pravi domaći, 'čele su mi bile doli na Žegulji, pa sam i' onda pritra u Bosnu, dvanes' maraka. Neko prodaje i petnes', ja nemam penzije, neman ništa, pa dajem jevtinije. Živim isključivo od poljoprivrede, ništa drugo neman, ni penzije, ni ništa. Godina se nakupilo, osamdeset druga teče. Ovo je istina, neman šta lagat“, priča još uvijek dobrodržeći Mate Bilić iz Lisica kod Ljubuškog, a zatim na upit – kako izgleda živjeti od poljoprivrede u tim godinama konstatira:
   „Kako izgleda, jadno, Boga ti. Nemam ti što drugo reć', moraš radit dok moreš prpat. Dobro je dok moreš prpat. Šta ja znam posle kako će biti, ko će me jamit? Niko“, sumorno konstatira otvarajući svojom pričom sijaset pitanja koja oslikavaju nevesele sudbine starijih poljoprivrednika na južno-hercegovačkom selu.
   Međutim, zbog blage zime, niske kupovne moći i ulaska susjedne hrvatske u EU sumorna je slika i unutar veletržnice. Promet opao, a cijene još više. Cijene zeleni i jabuka vrlo su niske za ovo doba godine. Kupus se na veliko nudi već po 20 feniga, jabuka ima po 40(!), što je najniža cijena u zadnjih najmanje deset godina, a to je ujedno i loša najava za narednu sezonu koja je u ovom dijelu sadnjom ranog povrća već počela.

 

Read 1413 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering