kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 28 Veljača 2014 14:48

Rodiljske naknade isplaćivat će ZZO 
ZH županije

Autor: Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Prema riječima premijera Zapadno-hercegovačke županije Zdenka Ćosića, na stavci rodiljskih naknada u proračunu za 2014. godinu izdvojena su samo sredstva potrebna za plaćanje dugovanja iz prošle godine

 


Rodilje u Zapadnohercegovačkoj županiji dobivat će rodiljske naknade unatoč činjenici da je ta stavka u proračunu za 2014. godinu znatno smanjena. Naime, budući da je Vlada još prošle godine donijela odluku da se rodiljske naknade zaposlenim rodiljama isplaćuju iz fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja, dok će se onim majkama koje nemaju posao rodiljske naknade i dalje isplaćivati iz proračuna ZHŽ-a .


 
Plaćanje dugovanja
Prema riječima premijera Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, na stavci rodiljskih naknada u proračunu za 2014. godinu izdvojena su samo sredstva potrebna za plaćanje dugovanja iz prošle godine i sredstva koja su dovoljna za isplatu naknade nezaposlenim majkama, što ukupno iznosi milijun konvertibilnih maraka.

“U međuvremenu, od donošenja proračuna, mi smo uspjeli isplatiti rodiljsku naknadu za jedan mjesec koji smo ostali dužni iz prošle godine i imamo obvezu izvršiti uplatu za još jedan”, kazao je Ćosić. Dodaje kako će sljedeća uplata rodiljskih naknada zaposlenim majkama koje im je Vlada ZHŽ-a ostala dužna iz prošle godine biti u travnju. Kada su u pitanju naknade koje ova županija daje nezaposlenim majkama, njihova uplata će ići istim intenzitetom, kao i do sada jer će se iste isplaćivati iz županijskog proračuna.

Podsjetimo, zbog nedostatka novca u proračunu i činjenice da ZH županija sa sredstvima koje trenutačno ima teško može podmirivati sve obveze iz proračuna, rodiljske naknade do sada su dosta kasnile.

Nezaposlene majke
Tako dijete nezaposlene majke iz Zapadnohercegovačke županije ima godinu i dva mjeseca kada njegova majka dobije prvu rodiljsku naknadu koja iznosi 100 konvertibilnih maraka.

U nešto boljoj poziciji su one majke koje su zaposlene budući da one rodiljsku naknadu čekaju manje od godinu dana. Inače, Zapadnohercegovačka županija je jedna od rijetkih koja je uvela rodiljsku naknadu za sve majke, kao i novčanu pomoć za opremanje djeteta u iznosu od 500 konvertibilnih maraka

Pročitano 1687 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering