kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 10 Ožujak 2014 20:43

FOTO: Jure Rupčić urednik knjige "Iseljeništvo općine Ljubuški", posjetio Australiju

FOTO: Jure Rupčić urednik knjige "Iseljeništvo općine Ljubuški", posjetio Australiju

Sa zanimljivog i dugog putovanja vratio se Jure Rupčić iz Ljubuškog. Povod i razlog boravka Jure Rupčića u Australiji bila je knjiga "Iseljeništvo općine Ljubuški" kojoj je Jure bio glavni urednik.

 

Srdačnost i toplina naših ljudi u Australiji

Bio je u Australiji na poziv naših iseljenika. Otišao je pred Božić i boravio dva mjeseca i deset dana, točnije od 17. prosinca do 27. veljače. Daleki kontinent Povod i razlog njegova odlaska i boravka među našim ljudima na dalekom kontinentu, bila je knjiga "Iseljeništvo općine ljubuški" kojoj je Jure bio glavni urednik. Uredio ju je i izdao zajedno s još petoricom ljudi, i bio glavni organizator i koordinator u skupljanju vrijedne grade u Ijubuškom kraju, o Ljubušacima koji su se davnih godina otisnuli i rasuli po bijelome svijetu trbuhom za kruhom. Pozvao ga je Slobodan Grbavac iz Canberre i platio sve troškove putovanja. Povratna zrakoplovna karta stoji 1900 dolara. Ponudio mu je da ide i supruga Mira, no ona je bila spriječena, pa je Jure išao sam. Putovao je preko Zagreba, Londona, Singapura do Melboumea.

- U Melbourneu me je dočekao Jozo Pavlović, čije je podrijetlo iz Studenaca u Ljubuškom. Živi u jednom gradu u blizini Melboumea i kod njega sam bio gost osam dana Nakon toga sam otišao u Melbourne i bio kod naših drugih obitelji, a najviše kod obitelji Bore Alilovića i Jure Ćuže, iseljenika iz naše općine. Tu sam boravio 15-ak dana, družio se s našim ljudima, posjetio mnoge klubove, mjesta, crkve... Potom sam otišao u Sydney, bio sedam-osam dana kod obitelji Ivana Bandura, i onda sam otputovao u Canberra gdje sam bio gost u kući Mate Mandića i moga sponzora Slobodana Grbavca. Tu sam upoznao još neke druge naše obitelji i posjetio važna mjesta i znamenitosti grada - opisuje i objašnjava Jure za Večernji list i LJ::portal svoje australsko putovanje i boravak.

Hrvatsko iseljeništvo

Među ostalim, kao i dragi turisti, obišao je i razgledao zgradu australskog parlamenta. U dva navrata u Sydneyu je boravio u Hrvatskom društvu Punchbowlu, koji se smatra najvećim i najpoznatijim hrvatskim klubom u iseljeništvu. Bio je gost na Hercegovačkoj večeri, gdje se obratio skupu 10-minutnim izlaganjem, i za 15-ak dana na predstavljanju njegove knjige "Iseljeništvo općine Ljubuški". U hrvatskom tjedniku Boka Cro Press iz Sydneya gotovo na cijeloj stranici s njim je objavljen razgovor. Jure je obišao i Brisbane, bio kod obitelji Bandur i kćeri svoga brata, zatim u gradu Gold Coastu, susreo se i upoznao mnoge naše ljude, medu ostalim bio je i gost poznatog i poslovno uspješnog Hrvata Ljubušaka Petra Puljića.

- Sve je bilo izvanredno, to su izvanredni doživljaji. Imam dosta zabilješki i razgovora s ljudima i velik broj fotografija, namjeravam napraviti jednu fotomonografiju o svom putovanju, boravku i susretima s našim ljudima u Australiji - kaže Jure Rupčić.

Pročitano 3412 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering