kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 12 Ožujak 2014 09:04

130 godina muzeja na Humcu: Predavanje će održati Mirjana Sanader

Autor: bljesak.info Autor: bljesak.info

I. Međunarodni kongres s temom "Kulturno povijesna baština općine Ljubuški" u spomen 130 godina muzeja na Humcu počet će s radom u petak 21. ožujka s početkom u 13.30 sati. Nakon svečanog otvorenja kongresa, uvodno predavanje ''Povijest muzeja na Humcu'' održat će fra Milan Jukić, kustos.

Na ovom kongresu će sudjelovati eminentni stručnjaci iz naše regije, u polju arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, numizmatike te etnologije, a trajat će dva dana.

Drugi dan kongresa predavanje će održati i supruga bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera, prof. dr. sc. Mirjana Sanader. Predavanje je naziva ''Terra Hyllirica'', nova razmišljanja o starom problemu.

Osim prof. dr. Sanader, predavanja će održati čitav niz poznatih znanstvenika s velikim spektrom zanimljivih tema. Ističemo samo neka poput prof.dr.sc. Željko Miletić ''Rimski auksilijarni logor na Humcu kod Ljubuškog'', doc. Dr. sc. Domagoj Tončinić '' Spomenici XI. Legije u Ljubuškom'', prod.dr.sc. Ante Uglešić i mr.sc. Nina Čuljak ''Stari grad kao simbol povijesno-arheološkog identiteta Ljubuškog'', mr.sc. Snježana Vasilj ''Tragom helenizma na području općine Ljubuški'' …

U samostanu je 25. ožujka 1884. godine otvorena prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. Franjevački muzej na Humcu je najstarija muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. Danas je smješten u temeljito obnovljeni podrum istočnog samostanskog krila.

Organizatori ističu kako je cilj ovog kongresa revitalizacija muzeja na Humcu, pored toga i educiranje kako šire javnosti tako i akademske zajednice o problemu prepoznavanja, zaštite te promocije kulturno-povijesne baštine općine Ljubuški i šire.

lj

Pročitano 1654 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering