arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Wednesday, 19 March 2014 21:51

Nema novca ni za najsiromašnije, socijala im kasni punih 18 mjeseci

Autor: Zorica Volarević | Dnevni list Autor: Zorica Volarević | Dnevni list

Ljubuški Centar za socijalni rad, ustanova koja brine o socijalno najugroženijem dijelu društva, trenutačno ima 227 obitelji koje su korisnici stalne socijalne pomoći. Riječ je o obiteljima koje nemaju nikakva sredstva za život.

Nad njima je po nalogu resornog ministarstva zdravstva provedena revizija koja je pokazala da nema nikakvih manipulacija. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Ljubuški, na čijem se dnevnom redu našlo i izvješće o radu za proteklu te plan rada za ovu godinu Centra za socijalni rad, ravnatelj ove ustanove Jozo Barišić je iznio sve poteškoće i probleme s kojima se ova ustanova u svom radu susreće.

 

Nema novca

 

Zadnja isplata stalne socijalne pomoći za 227 obitelji je bila u devetom mjesecu 2012., što znači da te obitelji 18 mjeseci nisu dobile pomoć koja iznosi 80 maraka. Za 101 osobu koja ostvaruje pravo na dodatak skrbi nema novca u proračunu. Zadnja isplata za 25 civilnih žrtava rata je bila u svibnju 2013., velika su dugovanja i za osobe koje se smještene u specijalizirane ustanove te im se prijeti deložacijama. Za njihov boravak za 2013. nije uplaćena ni jedna marka. Zadnja isplata za opremu za bebe bila je u listopadu 2012., a dijete koje ima pravo na tu opremu danas ima godinu i pol dana. Porodiljne naknade za žene izvan radnog odnosa zadnji put su isplaćene u listopadu 2012., za one koje se nalaze u radnom odnosu zadnja je uplata bila u srpnju 2013., a dječji dodatak se ne isplaćuje jer nema novca za njega.

 

Maćehinski odnos

 

“Od Općine Ljubuški za jednokratne novčane pomoći u protekloj smo godini dobili 55.700 maraka, a od resornog ministarstva za istu namjenu stiglo je samo 10.040 maraka, znači mjesečno ni 1000 maraka. Mislim da je to stvarno nekorektno, stalno pišem resornom ministru Bogutu i nezadovoljan sam dijelom kolača koji nas zapada”, kazao je Barišić. Nažalost, ovo nije jedina poražavajuća činjenica kada su u pitanju socijalni slučajevi. Naime, prema Barišićevim riječima, sve je veći broj ljudi, radno sposobnog pučanstva, koji traže pomoć centra u vidu jednokratnih novčanih pomoći, a nerijetko je da su to mladi ljudi koji jednostavno zbog nedostatka posla traže pomoć. Barišić ističe kako u granicama svojih mogućnosti pokušavaju riješiti svaki slučaj ponaosob, a uvelike im pomažu strane nevladine organizacije i ostali donatori. Upravo je od stranih donatora tijekom prošle godine od njih na račun centra stiglo 17.369 maraka, što je skoro dvostruko više nego što dolazi od resornog ministarstva zdravstva.

Read 1524 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering