arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Thursday, 20 March 2014 13:51

Vinogradi Nuić u samom vrhu svjetskog vinarstva

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

S osvojenom zlatnom medaljom za Žilavku selekcija 2012. te dvije srebrene za Blatinu Barrique 2011. i Cabernet Sauvignon 2011. na ocjenjivanju “Mundus Vini 2014.”, Vinogradi Nuić iz Ljubuškog pridružili su se samom vrhu svjetskog vinarstva.


Ova hercegovačka vinarija jedina je iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila nagrade, a konkurirala je vinarijama iz više od trideset zemalja svijeta.
Iz Vinograda Nuić su nam kazali da su medalje samo potvrda da i hercegovačka vina spadaju u sami vrh svjetskog vinarstva, jer su ostali zapaženi na najprestižnijem njemačkom ocjenjivanju, koji vina ocjenjuju na osnovi organoleptičkih i kemijskih analiza, a na svjetskoj razini nema puno takvih. Inače, ovo nije prva nagrada za Vinograde Nuić, zapravo, s većine natjecanja na kojima su sudjelovali kući su se vratili s nagradama.

 

Svugdje u svijetu

 

S dobrim ocjenama od ovakve organizacije, vina Vinograda Nuić puno će lakše doći do kupaca ne samo na našem tržištu, već i na inozemna. Proizvodi iz ove ljubuške vinarije već se mogu naći na policama trgovina susjednih zemalja kao što su Hrvatska i Crna Gora, te europskih poput Njemačke i Nizozemske. No, njihova vina su probali i Japanci i Australci te kupci u Novom Zelandu.
- Trenutačno izvozimo oko 30 posto ukupne proizvodnje, a ove i idućih godina očekujemo da će se izvoziti više od 60 posto naše proizvodnje, rekao nam je voditelj prodaje Vinograda Nuić Ivan Planinić. Po njegovim riječima, njihova se vina proizvode isključivo od kvalitetnog i dobro njegovanog grožđa, a to su zapravo i jedini uvjeti da se napravi dobro vino. Uz to, posjeduju novu modernu i dobro opremljenu vinariju površine oko 4300 četvornih metara, sa smještajnim kapacitetom od oko 600.000 litara. Osim toga, Vinogradi Nuić ulažu u svoj zaposleni kadar. Primjerice, njihov enolog je obišao cijeli svijet, a radio je i za najbolje svjetske vinare.

 

Pristupiti sustavno

 

Kao i brojni domaći vinari, Planinić kaže da hercegovačka vina zbog manjka kapaciteta, bez obzira na svoju kvalitetu, ne mogu parirati velikim proizvođačima iz Francuske, Italije i Španjolske. Problem je, dodaje naš sugovornik, što se ovoj proizvodnji treba pristupiti sustavno jer nitko nije siguran hoće li se moći prodati vino za četiri do pet godina nakon sadnje.
- Dobro bi bilo da postoji plan, koji može napraviti samo država, da se dobiva što više poticaja, a vinari će se sam snaći što se tiče prodaje, savjetuje Planinić.

Read 3004 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering