arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 23 December 2013 18:11

Jaslice u župnoj crkvi u Šipovači

Šipovača portal Šipovača portal

Jaslice su prikaz Isusova rođenja opisanog u Evanđeljima po Mateju i Luki. Sastoje se od pomičnih ili nepomičnih figura Djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa te pejsažnih kulisa.

Složenije jaslice imaju i mnoge druge likove poput pastira, anđela, svetih triju kraljeva i dr. Postoje i žive jaslice s ljudima odjevenima u Mariju i Josipa, koji nepomično stoje, dok živo dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama. Vol i magarac su često sastavni dio jaslica, makar se ne spominju u biblijskom opisu Isusova rođenja.

Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223. godine. Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine. Jaslice kakve danas poznajemo potječu iz 16. stoljeća, a procvat su doživjele nakon Prvog svjetskog rata. Najstarije hrvatske jaslice, čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka.

U proteklom tjednu napravljene su jaslice u našoj župnoj crkvi. Jaslice su prelijepe i u njih je uloženo puno truda. Zadnjih nekoliko godina "majstori" jaslica se izmjenjuju - Šipovčani i Vojnićani se rotiraju podijeljeni u zaselke. Ove godine ta čast pripala je mještanima Velike Šipovače.

Read 1674 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering