arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 31 March 2014 18:47

FOTO: Izvedena Muka Gospodina našega Isusa Krista u crkvi u Šipovači

Piše: Župa Šipovača-Vojnići Piše: Župa Šipovača-Vojnići

Na Četvrtu nedjelju korizme – Sredoposna 30. ožujka 2014. s početkom u 19 sati u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Šipovači-Vojnićima izvedena je Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Na ovoj izvrsnoj pasionskoj igri bili su vjernici okolnih župa: Klobuka, Vitine i Veljaka. Na početku pozdravio je u svoje ime, zatim u ime vjernika koji su do posljednjeg mjesta ispunili župnu crkvu, domaćin don Jozo Čirko redatelja Antu Nadomira Tadića Šutru i producenta fra Ivana Lukača kao i 40 glumaca.

Nakon toga otpočela je predstava koja je razvijala lagano i uvjerljivo sve detalje iz Isusova života od Posljednje večere na Veliki četvrtak, zatim događaja Velikoga petka Muke u Getsemaniju, utamničenja, Judine izdaje, Petrova zatajenja i kajanja, suđenja pred Svećeničkim vijećem, Anom i Kajfom, te pred Poncijem Pilatom i Razapinjanje.

Radnja je u određenim trenucima prikazana vrlo snažno i žustro kako narav samih evanđeoskih događaja i traži. Upravo to izaziva kod gledatelja svojevrsno uzbuđenje, a nevino osuđeni Jaganjac u nama budi samilosno osjećanje, čin vlastitoga kajanja za grijehe kojima smo i mi sami sudjelovali u suđenju Isusu iz Nazareta. Na kraju gledanja čovjek osjeća određeno unutarnje oslobođenje što se dogodilo tijekom predstave kroz poistovjećivanje s osobama koje se neizmjerno kaju zbog osude Onoga koji je uistinu Božji Sin.

Prisutni gledatelji nagradili su burnim pljeskom i čestitkama ove kninske amaterske izvođače među kojima je više generacija i raznih zanimanja, od srednjoškolaca do dožupana šibensko-kninske županije.

Tekst je uzet iz djela Passus, Crucifixus et Mortuus fra Flavijana Štolca. Prilagodio ga je fra Josip Ante Soldo, zatim franjevački bogoslovi s fra Šimom Samcem i fra Milom Čirkom. Izvedba su počeli izvoditi makarski bogoslovi 60-ih godina prošloga stoljeća s dr. fra Ćirom Markočem. Najplodnije razdoblje bilo je od 1975. do 1985. god. Izvedena je 85 puta po Hrvatskoj, BiH i Njemačkoj. Franjevački bogoslovi zadnju izvedbu imali su u Makarskoj 8. travnja 1998. Od 2000. god. ovo djelo vrhunske religiozne vrijednosti izvodili su župljani župe sv. Ante u Kninu pod vodstvom fra Pavla Norca Keve i ovdje spomenutih djelatnika.

Zahvale glumcima i njihovim voditeljima, kao i cijeloj režijskoj ekipi izrekao je na kraju župnik don Jozo i cijelu ekipu počastio prigodnim domjenkom.

lj

lj

lj

lj

lj

Read 2424 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering