kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 14 Siječanj 2017 14:34

Pola Dalmacije na nogama: 'Praniću, zašto ne izgradiš svemirski centar?'

Autor: Slobodna Dalmacija Autor: Slobodna Dalmacija

Odavno se nije dogodilo da jedan tekst izazove takvu bujicu reagiranja kakvu je prouzročila u utorak objavljena najava Ante Pranića, gradonačelnika Vrgorca, o planovima za gradnju međunarodne zračne luke na području Vrgoračke krajine.

Donosimo tek manji dio reakcija o Pranićevoj inicijativi kojom su se neki, očigledno, osjetili prozvanima za davanje ocjena i procjena, a drugi pozvanima za zatiranje ideje u začetku, u strahu da će im poremetiti vlastite planove. Naravno, nisu izostali ni mjerodavni, čiji će stav izravno utjecati na konačnu odluku.

A već u ranu zoru utorka među redakcijske e-mailove stigao je, očekivano, i e-mail Pranićeva ljutog oponenta u liku i djelu Željka Primorca, prvog čovjeka lokalnog HDZ-a.

"Priznajemo kako smo pomalo razočarani najnovijim medijskim istupom gradonačelnika Pranića u kojem najavljuje potencijalni projekt izgradnje zračne luke na području grada Vrgorca", navodi tako Gradski odbor HDZ-a u svojem priopćenju koje potpisuje Željko Primorac.

"Nakon svih skandala, kriminalnih afera najbližih suradnika, blamaža oko proračuna, zaduživanja, otpuštanja i primanja ljudi, problema s braniteljima 4. gardijske brigade oko imenovanja parka, zloporabe gradske imovine, imenovanja oca u odbore, skandala oko neplaćanja komunalne naknade najbližih suradnika te javnog priznanja birača kako je u kampanji kupovao glasove obećanjima o zapošljavanjima, očekivali smo najavu gradnje svemirskog centra ili barem nuklearne elektrane na području Vrgorca. Jer, malen je projekt zračne luke od par milijardi eura na području Vrgorca kako bi gradonačelnika iskupio od svih grijeha koje je učinio otkada je zasjeo u fotelju predsjednika Gradskog vijeća, a potom gradonačelnika.

Hrvatska demokratska zajednica Vrgorac najnoviji istup gradonačelnika smatra taktikom Mosta koja za jedini cilj ima stalnu prisutnost u medijima, a sadržaj i kvaliteta istupa u drugom su planu. Više uopće nije važno što će njihovi političari izjaviti na državnoj ili lokalnoj razini, važno je jedino da se pojave u medijima. Koje će učinke njihovi istupi imati na državnoj ili lokalnoj razni, njih baš previše ne zanima.

Najnovije zavaravanje vrgoračke sirotinje megalomanskim projektima zračne luke na području Vrgorca smatramo besramnim poigravanjem s osiromašenim stanovništvom koje jedva spaja kraj s krajem. Nakon što su propali svi planovi o privlačenju silnih investitora u gospodarsku zonu, sada kreće kampanja o gradnji zračne luke na području Vrgorca. Mi predlažemo da se zračna luka nazove po Boži Petrovu ili Nikoli Grmoji, tvorcima metkovskog ekonomskog čuda koje pokušavaju izvesti u Vrgorac i diljem Hrvatske.

Dok izrađuje studije utjecaja na okoliš i ishodi dozvole za zračnu luku, mi molimo gradonačelnika Pranića, još jednog velikog stručnjaka, da osmisli model isplate plaća u gradu i gradskim ustanovama i tvrtkama jer mu, izgleda, taj model ne funkcionira u praksi. Ipak, zračnu luku svojski podržavamo i tražimo da se uvedu direktne linije za London, Pariz i Dubai.

Na koncu, kada bi se nastavila ovakva politika, a sigurni smo kako će od svibnja ona biti prošlost, cjelokupno stanovništvo Vrgoračke krajine moglo bi stati u jedan zrakoplov i jednim letom zauvijek otići u zaborav", stoji u priopćenju lokalnog HDZ-a.

– Ovakvo reagiranje Željka Primorca dovoljno govori o tome koliko mu je stalo do Vrgorca – prokomentirao je gradonačelnik Ante Pranić najnovije priopćenje predsjednika vrgoračkog HDZ-a.

– Očigledno ni ne zna što mu znači Vrgorac kad živi u Makarskoj, a radi u Splitu, gdje iz udobnog ureda može pisati bilo kakav demanti. Svaki naš pozitivan korak završava kontrom kojom sve blati jer namjerno želi stvoriti negativno ozračje. Da u Vrgorcu pronađemo rudnik zlata, ne bi mu odgovaralo jer nije rudnik dijamanata – kaže Pranić.

Pranić u svakom slučaju do daljnjega ne želi izlaziti u javnost s imenima potencijalnih investitora budući da najavljeni projekt zračne luke iziskuje izmjenu prostornoplanske dokumentacije.

Osvrnuo se, međutim, na prozivanje HDZ-ova čelnika o gospodarskoj situaciji.

– Ostavili su nam grad u rasulu i financijskom kolapsu, ali to ih ne sprječava da nas prozivaju – veli Pranić, dodajući da je nova gradska vlast u šest mjeseci vratila tri milijuna kuna duga te pokrenula niz projekata.

U gospodarskoj zoni Ravča, podsjeća naš sugovornik, pokrenuti su radovi vrijedni između četiri i pol i pet milijuna kuna, te je vraćeno povjerenje investitora, što potvrđuje i ovih dana potpisan ugovor o prodaji dviju parcela investitoru koji želi graditi modernu praonicu rublja kao dio infrastrukture za pružanje turističke usluge.

Primorčev prijedlog, pak, da se buduća zračna luka nazove po Boži Petrovu ili Nikoli Grmoji, Pranić tumači iskompleksiranošću.

– Primorac je iskompleksiran i Petrovom i Grmojom, to nije ni prvi ni zadnji put da ih spominje – kaže Pranić. – Koliko znam, Grmoju stalno proziva – prisjeća se vrgorački gradonačelnik i dodaje:

– Žao mi je samo što to ne mogu uočiti u Zagrebu, prije svih predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, jer Željko Primorac ovakvim istupom šteti ugledu Vrgorca, ali i ugledu vlastite stranke – poručuje Pranić.

– Nemamo nikakvu informaciju o planiranoj gradnji aerodroma na području Vrgorca. I nama je ovo prvi glas iz novina – kratko nam je kazao Niko Mrčić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, na naš upit hoće li Županija raditi na izmjenama i dopunama prostornog plana kojima bi se obuhvatio i najavljeni megaprojekt gradonačelnika Ante Pranića.

Objašnjava nam i proceduru potrebnu za uvrštenje takvih ili sličnih projekata.

– Kako bi se nešto našlo u županijskom prostornom planu, onda treba biti poprilično sigurno da će se tome i pristupiti ozbiljno. Treba imati ulazne podatke, parametre što bi se gradilo, razne studije, istraživanja u vezi s lokacijom... O ovome zasad nemamo ništa!

Naime, prvo se radi na istraživanju lokacije, što je u ovom slučaju visoravan kod Kozice, pa stručne analize uvjeta, a kako se ovdje radi o aerodromu, potrebno je zadovoljiti i minimalne prostorne zahtjeve kao što je dužina piste, pa meteorološki uvjeti – brzina i smjer vjetra, kao i poduzetničke "zakonitosti": studija izvodivosti te količina i vrsta zračnog prometa.

Puno je upitnika za projekt, da i ne spominjemo kako se ni ulagači ne znaju, uopće nema podataka o budućim investitorima. Složena je ovo priča, pa sumnjam da se uopće i stiglo do tog stupnja istraživanja. No, kad bismo imali sve potrebno da se uputi zahtjev za izmjenom i dopunom prostornog plana, trebalo bi od pet do sedam mjeseci da se to sve i posloži te uvrsti u plan – ističe ravnatelj Mrčić.

Na naš upit što je s aerodromom Prpuša na području općine Šestanovac koji se planira više od desetljeća, te koliko bi najava gradnje novog terminala za zračni promet u neposrednoj blizini ugrozila taj projekt, odgovor je:

– Prpuša je uvrštena u županijski prostorni plan kao lokacija u istraživanju. Sada tek slijedi izvođenje jedne po jedne studije, te daljnja istraživanja za eventualno sutra planiranu gradnju. Aerodrom i za jedno i za drugo područje znači prosperitet, bilo se radi o putničkom ili teretnom prometu, no je li to isplativo i za investitore, već je drugo pitanje.

Nakon teksta u Slobodnoj Dalmaciji doznali smo i što makarski gradonačelnik Tonći Bilić i Tonči Lalić, direktor TZ-a grada Makarske, misle o tome. Ideju o izgradnji zračne luke u Vrgorcu podržavaju i makarski gradonačelnik i direktor TZ-a grada Makarske, koji u ovom projektu vide korist za područje cijele Makarske rivijere.

– Svaka ideja i inicijativa je dobrodošla. Samo treba vidjeti koliko je to sve skupa realno ostvarivo, s obzirom na to da se moraju posložiti određene stvari, prvenstveno prostornoplanska dokumentacija kako kod Županije, tako i kod Grada Vrgorca. Prema svim dosadašnjim inicijativama, očito je da je osim kaštelanskog aerodroma potreban još jedan manji aerodrom na ovom području, a evo, i Brač je poboljšao svoje aerodromske uvjete. Ali smatramo da bi izgradnjom aerodroma u Vrgorcu gosti koji dolaze organiziranim avionskim prijevozom bili još bliži destinaciji Makarskog primorja – kaže Bilić.

– Mislite li da bi izgradnja zračne luke u Vrgocu pozitivno utjecala na razvitak Makarske?

– To sve još treba vidjeti. Jer, kao što sam i rekao, osim prostornoplanske dokumentacije, tu ima još nekoliko faktora koje bi trebalo imati u vidu, poput ekonomske isplativosti do prometne povezanosti tog dijela s autocestom i ostalim većim gradovima. Ali u svakom slučaju, moje je osobno mišljenje da se, dok se god razvija grad Vrgorac, razvija i Makarska. Što vrijedi i obrnuto – veli gradonačelnik Bilić, a optimističan je oko ovog projekta i Tonči Lalić, direktor TZ-a Makarska.

– Za zračnu luku u Vrgorcu prvi put sam čuo čitajući u Slobodnoj Dalmaciji, ali mislim da je to jako dobra ideja ako bi se mogla financijski iskonstruirati. Izgradnja zračne luke je jako velika investicija i zahtijeva jako puno novaca. Ali ideja je svakako fantastična. Turisti koji bi doletjeli u Vrgorac bili bi puno bliže Makarskoj. Danas se stranci, odmah nakon pitanja o sigurnosti destinacije, interesiraju za blizinu zračne luke. Izgradnja aerodroma značajno bi utjecala na turistički razvitak Vrgorca i cijele Zagore – zaključuje Lalić.

Pročitano 3399 putaPročitajte još na Ljubuškom portalu:


Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Komentari   

+1 #1 Guest 2017-01-14 15:01
Taj mladi delija žestoki navijač crvene zvezde oće da izradi novu marakanu pored vrgorca a vi mislili zračnu luku...hi hi hi :lol:
Citat
0 #2 Guest 2017-01-15 02:45
Nikad nemojte zaboraviti rijeci Tina Ujevicha ''vidimo se medju zvijezdama''.Pr orocanske rijeci vaseg nadahnutog pjesnika!
Space center nije losha ideja
Citat
0 #3 Guest 2017-01-15 03:39
Proglasiti ce vas ludim ako rechete da ih ima!
Oni nas gledaju!
Iznad cijelog swemira!
Citat
0 #4 Guest 2017-01-15 06:58
Bog je svijetlo.
Postoji svemir so peacfull=tako miran u njema ima zivota.

Krist nije umrao na krizu dzabe!=desna stara svijetlo.

''ufam se i ljubim te i kad kazem da sam nestretan veoma mnogo''
neplacite zbog mene
placite zbog vashe djece
''vashe drage kcerke poucite za Isusom Kristom svi cvilite'
Kad bi opet bila mlada 16-25 ja bih svoj zivot dala u novo nebo i novu zemlju u novi svemir, ja bih opet bila uzor majke, majke nad svim majkama i onda kad patimo i onda kad smo obespravljeni i onda smo snazniji od svega jer bog voli one koji mogu trpiti..ljubav koja se svodi na trpnju jest savrseno uzvishena sa Kristom.
Citat
0 #5 Guest 2017-01-15 07:09
postoji staro sunce i druge planete izumiru..postoj i mirna universa ima zivota i nismo sami.
Ako vam reknu da ste shacofranek, recite im da ce bog i shechi dati gache!
Citat
+4 #6 Guest 2017-01-15 09:49
to da more pivac brze meso dovozit da mu rok ne izide
Citat
0 #7 Guest 2017-01-15 11:14
Jedu ljude,postoje druga bicha
neche od njih ostati nikakva mesa
shuti nemoj nikom rechi!
Ako zavlada diziz zar bi ti jeo mesa, nebi ni da ti ga daju dzabe.
Ovi drugi imaju tehnologiju i pletu sami stanice slicne mesu.
Svega ce biti a nitko neche nishta kupovati.
Sto ce ti hrana i medicina koja activira stanice u kancerogene=rak.
Ubijaju vas jednako mirisom zrakom zvukom magnetnim zrakama suncaozonizacij a , kishom itd.Vodenim cijevima strujom i drugim povezanim napojima.Vibrac ijom vashih modernih materijalnim zgrada i sve poredu.
Pozeliti ce vasheg zdravog kamena i kamenih kucha!
Citat
0 #8 Guest 2017-01-15 11:17
gospin plac
''kad vam budu grad posjesti, djecu cete svoju jesti.''
vec vam porucuju ko leti leti,taj vrijedi a tko ne leti nevrijedi=see
Citat
0 #9 Guest 2017-01-15 11:21
i kamen se u vapu pretvara
to je tamo u onoj univers gdje se zivot gasi
gasi se i sunce
Citat
0 #10 Guest 2017-01-15 11:27
vami da je do mesa vi bi to lako rijesili ko i ostali koji brinu o tome
srna jelena diviji koza brdskih krava i ovaca moresh imat cijelu dalmatinsku zagoru

i od kenjaca mliko vridi=600 paunda litar kod britanaca lijeci asthmu i bronhitis
mazge i ostalo sve vrijedi..shume ..morete praviti umjetna jezera vikendice i ostalo..
morete biti mala svicarska
samo hvalite tudje= odri ocima po repu
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering