kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 17 Siječanj 2017 14:29

VIDEO: Niske temperature uzele danak u biljnom i životinjskom svijetu

Autor: Naša TV Autor: Naša TV

Niske temperature i jaka bura odrazili su se i na biljni i na životinjski svijet. Zbog nevremena nastradale su mandarine i citrusi, dok su ptice zbog zaleđenih površina izgladnjele, pa je veliki dio njih promijenio stanište.

Limuni, naranče i mandarine, zaštitni znakovi doline Neretve i mediteranske biljke, ne podnose niske temperature koje su dosezale i do -8 stupnjeva.

“Ledeni dani” koji su okovali voćnjake zaobišli su maslinike i vinograde. Domaće sorte Žilavka, Blatina i Vranac mogu izdržati temperature i do -15 Celzijevih stupnjeva.

Vrijeme nije jedini krivac za smrzavanje biljaka. “Ovisi u kakvoj je biljka snazi, kakvo je njezino zdravstveno stanje, što je bilo u 2016. godini. Ako je tada biljka oboljela, do smrzavanja može doći sada. Ako je biljka bila zdrava i spremno ušla u zimu, onda neće biti nikakvih problema od smrzavanja”, rekao nam je Marijo Kraljević, direktor plantaže vinograda.

U ovom razdoblju poljoprivrednici uglavnom ne mogu zaštititi svoje usjeve. Jedino to mogu učiniti oni koji imaju citruse. Svoje usjeve mogu pokriti zelenom mrežom, no stručnjaci tvrde kako ni to nije dovoljno ako temperature budu iznimno niske.

 

Pročitano 1659 putaPročitajte još na Ljubuškom portalu:


Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering