kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 25 Siječanj 2017 12:45

U Hercegovini posađeno skoro 30 milijuna sadnica smilja, pad otkupne cijene već na ljeto?

Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Cijena od pet maraka po kilogramu smilja, koja je privukla brojne male poljoprivrednike, ali i velike investitore u Hercegovini da uđu u ovaj posao, odlazi u prošlost. Naime, prema procjenama hercegovačkih otkupljivača smilja,

u idućim berbama očekuje se još niža cijena po kilogramu smilja nego što je to bilo prošle godine kada su otkupljivači za kilogram zelene mase plaćali od 3 do 3,50 KM. Iako službeno još nije formirana cijena, za očekivati je da bi ona u idućoj berbi mogla biti od dvije do dvije i pol konvertibilne marke. Da će cijene zelene mase padati, mišljenja su i u novoosnovanoj Grupaciji proizvođača i prerađivača smilja.

 

Tržište ulja

 

“Teško je sada govoriti o cijeni, međutim, realno je da zbog velikih količina nasada, i činjenice da većina njih upravo ove godine dolazi na puni rod, dođe do pada cijena zelene mase”, kaže predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović. Naglašava kako će se ova grupacija potruditi zaštititi cijenu zelene mase, no sve će u konačnici ovisiti o tržištu ulja, odnosno njegovoj cijeni, ali i potražnji na inozemnom tržištu. “Svi oni koji su ušli u ovaj posao znaju da cijena sirovine varira i ovisi o cijeni krajnjeg proizvoda, u ovom slučaju o cijeni ulja. Međutim, važno je spomenuti da je sve više od 1 konvertibilne marke po kilogramu zelene mase za plantažere isplativo”, navodi Dujmović. Većoj otkupnoj cijeni zelene mase u predstojećim berbama u prilog ne ide ni činjenica kako se trenutačno u Hercegovini nalaze velike količine zaliha ulja od smilja. Riječ je, kako kaže Dujmović, o oko tri tone ulja.


 

Pročitano 1854 putaPročitajte još na Ljubuškom portalu:


Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Komentari   

+2 #1 Guest 2017-01-25 18:33
...jesam vika da rastiku sadite.....enoj e 7 maraka 8) 8) 8)
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering