kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 28 Siječanj 2017 13:51

Sustav praćenja prometnica iz ZHŽ-a žele i ostale sigurnosne službe u BiH

Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Sustav “Renata”, koji MUP ZH županije, jedini u BiH, koristi već neko vrijeme, zainteresirao je čelne ljude i drugih sigurnosnih službi u ovoj zemlji. Kako bi se bolje upoznao sa sustavom i onim što omogućava, jučer je u radnom posjetu MUP-u ZHŽ-a boravio ministar

MUP-a USŽ-a Ervin Bibanović sa suradnicima.

 

Videoanalitički sustav “Renata”, koji nadzire prometnice u ZH županiji, proveden je u 2014. i to na području Ljubuškoga. Softver je izradila kompanija IT Odjel iz Mostara, a nazvan je “Renata” (registar nacionalnih tablica) te je testiran tijekom 2015. Na sastanku je istaknuto kako predmetni sustav osigurava povećanje prometne i javne sigurnosti te prometne discipline.

 

“Promptnim alarmiranjem i pravodobnom dojavom prometnom policajcu na terenu preko mobilne aplikacije, omogućeno je proaktivno praćenje incidentnih vozila i osoba u sustavu prometa te mogućnost njihova jednostavnog isključenja. Uz navedeno, sustav omogućuje automatizaciju prekršajnih procedura, naprednu pretragu i filtriranje podataka u bazi te napredni sustav izvještavanja i statističke prikaze”, rečeno je tom prilikom. Tako je ovaj sustav, među ostalim, zaslužan za, primjerice, smanjen broj neregistriranih vozila u ZHŽ-u, povećanu naplatu kazni strancima... “Sustav omogućuje automatizirani nadzor svake registracijske pločice koja prođe kontrolnom točkom te, kroz integraciju s policijskom bazom podataka, pruža automatiziranu provjeru prepoznate registracijske pločice u različitim evidencijskim bazama (baza (ne)registriranih vozila, ukradenih vozila, baza vozila s počinjenim prekršajem, baza sumnjivih vozila…)”, naglašeno je jučer prilikom sastanka u MUP-u ZHŽ-a.

 

Podaci prikupljeni preko videoanalitičkih kamera također omogućuju kvalitetnu analizu broja vozila u vremenu na predmetnoj cesti koja se nadzire, što je vrlo važno zbog stvarnog uvida u gustoću prometa predmetne dionice.

 

Budući da se softver vrlo brzo pokazao iznimno korisnim, tražeći mogućnosti proširenja sustava, MUP ZHŽ-a je, u suradnji s Vladom ZHŽ-a, uspostavio suradnju s UNDP-jem te je dogovorena izrada projekta koji je nazvan “Mrežni sustav videonadzora i videoanalitički sustav nadzora prometnica u gradovima ZHŽ-a”. Kroz taj projekt sustav je proširen na općine Grude i Posušje, a u tijeku je provedba u Širokom Brijegu.

 

Zanimljivo je istaknuti kako je kompaniju IT Odjel, koja djeluje unutar grupacije Katarina d.o.o. Mostar, za spomenuti softver prošle godine Microsoft na globalnoj razini proglasio jednom od top četiri kompanije u konkurenciji za nagradu “Microsoft Country Partner of the Year” u kategoriji “Javni sektor: javna i državna sigurnost”.

Pročitano 763 putaPročitajte još na Ljubuškom portalu:


Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Komentari   

0 #1 Guest 2017-01-30 08:27
sustav RUPA ,sustav ŠAHT i sustav UHLJEB
Citat
0 #2 Guest 2017-01-30 12:56
pratite vi gdje se najvise nezgoda dogadja i to rijesite
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering