arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 04 January 2014 12:53

PDV duguje više od 9000 poreznih obveznika u BiH

Dragan Bradvica | Dnevni list Dragan Bradvica | Dnevni list

Uprava za neizravno oporezivanje BiH objavila je popis dužnika neizravnih poreza iz kojeg je vidljivo da dug po osnovi prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosi 296 milijuna maraka

i taj iznos duguje oko 9000 poreznih obveznika iz BiH. Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO-a, kazao je kako se na listi nalaze svi oni koji imaju dug 25.000 maraka i više, ali su na upit dostupni i podaci za sve ostale. - UNO će iskoristiti sva zakonska sredstva da dođemo do naplate 296 maraka duga, istaknuo je Kovačević. On je podsjetio da od početka primjene Zakona o PDV-u od 1. siječnja 2006. godine do sada bilo 817 milijuna maraka duga po osnovi prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a te da je taj postotak naplate respektabilan.

Optužnice

Isto tako, on ističe kako će se list ažurirati krajem svakog mjeseca, napominjući kako je najava objave popisa stimulirala uplatu oko 10 milijuna maraka duga. Iz Uprave napominju da se na objavljenoj listi nalaze i pravne osobe protiv kojih su Tužiteljstvu BiH podnijeli izvješća jer su prekršili zakon iz oblasti neizravnih poreza i po toj osnovi je državni proračun oštećen za oko 160 milijuna maraka. Kovačević je podsjetio kako je državno Tužiteljstvo već podignulo optužnicu protiv najvećeg PDV dužnika, kompanije “Kekerović” iz Laktaša, koja duguje više od devet milijuna maraka. Napominje kako iz UNO-a očekuju da se okonča procesuiranje jednog predmeta o PDV-u pred pravosudnim tijelima kako bi to bila jasna poruka onima koji se upuštaju u nezakonitosti po osnovi PDV-a, prije svega zahtijevane povrate PDV-a koji nisu utemeljeni u zakonu. Kada su u pitanju tvrtke koje su u stečaju, a imaju dug po osnovi neizravnih poreza, Kovačević je kazao kako je UNO tek sredinom 2012. dobio zakonski i podzakonski okvir da može upisati hipoteku na nepokretnu imovinu te da je upisano 95 hipoteka kod dužnika. Napomenuo je kako je UNO sa 76 obveznika sklopio i ugovore o reprogramu duga na iznos od 70 milijuna maraka te da je do danas 48 obveznika platilo svoje dugovanje u cijelosti u visini od 24 milijuna maraka. Oni koji redovito izmiruju svoje obveze po reprogramu ne nalaze se na listi dužnika, ali čim netko od njih ne izmiri ratu, naći će se na listi dužnika.

Najveći dužnici

Ako uzmemo najveće dužnike po osnovi PDV-a, odmah nakon tvrtke “MB Kekerović”, nalazi se Republička direkcija za robne rezerve RS-a s dugom većim od 7,5 milijuna maraka, Đuša d.o.o. Fojnica oko 7,3 milijuna maraka, KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo s gotovo 6,7 milijuna maraka, Palace Group d.o.o. Sarajevo 6,2 milijuna maraka, NBI Ćurić d.o.o. Žepče 5,9 milijuna maraka. Nadalje, na sedmom mjestu nalazi se Elipsa d.o.o. Posušje s dugom većim od 4,8 milijuna maraka, iza njih Mass d.o.o. Bijeljina  4,6 milijuna maraka, Osmex d.o.o. Sarajevo oko 4,5 milijuna maraka te Federalna direkcija robnih rezervi s dugom 4,3 milijuna maraka. Kad su u pitanju dužnici po osnovi trošarina, na prvom mjestu je tvrtka BOB-PRO d.o.o. Čitluk s dugom većim od 7,5 milijuna maraka, nakon njih su Sarajevska pivara s oko tri milijuna maraka, BOBITA Čitluk oko dva milijuna maraka, Fruktona a.d. Banja Luka 1,3 milijuna maraka, Hepok-Vinarija Ljubuški sa 641.049 maraka, itd. Što se tiče carinskih dužnika, među najvećim dužnicima su Leyn d.o.o. Bihać s dugom oko 3,1 milijun maraka, MESO IMPEX d.o.o. Kiseljak s oko osam milijuna maraka duga, MEGACOM d.o.o. Mostar s oko 5,9 milijuna maraka, CENTRUM BUS d.o.o. Sarajevo s oko 2,5 milijuna maraka, itd.

Read 1994 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering