kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 04 Lipanj 2014 07:17

Porezna uprava nije „legla“ na naše račune zbog sporne vodne naknade HNŽ-a

Autor: ephzhb.ba Autor: ephzhb.ba

Iz JP EP HZHB d.d. Mostar demantirali su izjave Denisa Lasića premijera HNŽ izrečene na tiskovnoj konferenciji od 30. svibnja tekuće godine, po kojima je Porezna uprava F BiH „legla“ na račune Elektroprivredi HZHB zbog neplaćanja vodne naknade prema spornom Zakonu o vodama HNŽ donesenom u lipnju prošle godine.

 

Naime, još uvijek je tijeku rješavanje žalbi Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede BiH u kojima osporavamo zakonsku osnova donošenja ovoga zakona, budući da po istom osnovu već plaćamo naknade sukladno važećem federalnome Zakonu o vodama.

Istina jeste da je županijska vodoprivredna inspekcija HNŽ-a temeljem naloga resornoga ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a izdala rješenja da se izvrši obračun i plaćanje županijske naknade od posebne važnosti za HNŽ-e na ime proizvedene električne energije.

Ova rješenja također nisu osnovana, a nije istina da federalna porezna uprava opteretila račune Elektroprivredi HZHB kako bi se izvršila naplata.

Naglašavamo kako ovo poduzeće sve svoje obveze izvršava bez obzira po kojemu osnovu nastaju i na koju se razinu vlasti odnose. Tako i prema županijama kada su u pitanju vodni resursi redovito plaćamo opću vodnu naknadu, doprinose za vodu – vodoprivredna naknada, te općinama naknade za hidroakumulacije.

Razumijemo probleme u HNŽ-u i pokušaj da se dođe do novih prihoda, no ovo nije pravi način, niti se ova sredstva mogu koristiti u svrhe koje u Vladi HNŽ-a navode (ako kojim slučajem i budu uplaćivana). Sa svoje strane, ova Elektroprivreda će poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganja protiv takvog postupanja.

Stoga pozivamo sve nadležne institucije da se aktivnije uključe u rješavanja nepotrebno izazvanog problema, te da izvrše nadzor nad trošenjem milijunskih iznosa sredstava koja godinama redovito plaćamo i čije je trošenje definirano aktualnim federalnim zakonskim propisima - navodi se u priopćenju iz Elektroprivrede HZ-HB.

Pročitano 1476 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering