arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Friday, 10 January 2014 22:45

Ni ove godine nema ekonomskog oporavka

Dragan Bradvica | Dnevni list Dragan Bradvica | Dnevni list

Teško financijsko stanje koje iz godine u godinu sve više “nagriza bh. gospodarski brod” te ga sve vuče prema dnu nastavljeno je i tijekom 2013. godine,

a daljnji pad očekuje se i u ovoj godini. Prve procjene rasta BDP-a u prošloj godini jasno ukazuju kako se on maksimalno kreće između 0,5 i jedan posto. - Upravo to pokazuje kako procjene nekih službenih institucija nisu bile valjane, jer o rastu od tri do 3,5 posto i dalje možemo samo sanjati, poručio je Duljko Hasić, makroekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izgubljena godina

Apsurdnim smatra kako se prvi službeni podaci o BDP-u u BiH objavljuju tek polovicom godine, kada su u principu već bezvrijedni. Prema njegovim riječima, službeni podaci morali bi se znati početkom godine kako bi se mogli praviti planovi i strategije. Što se tiče 2013., iako će vjerojatno biti zabilježen određeni rast, Hasić jasno tvrdi kako on niti izbliza nije zadovoljavajući.
- Jednostavno nismo imali dobru osnovu iz 2012., pa se dosta negativnih trendova nastavilo i tijekom prošle godine. Naime, tijekom 2012. zabilježen je pad BDP-a, tako da su određeni pozitivni učinci vidljivi, ali niti izbliza dovoljni za gospodarski oporavak.
- Europske, ali i zemlje regije izlaze ili su već izašle iz recesije, te polako, ali sigurno prave osnove za gospodarski zamah. Nažalost, mi smo izgubili još jednu godinu, a niti jedan ekonomski pokazatelj ne ukazuje da će i ova godina biti bolja, kazao je Hasić.

Planovi i strategije

Prema njegovim procjenama, očekivani rast BDP-a u 2014. godini maksimalno će se kretati između 1,5 do dva posto. Ukoliko se to zaista i dogodi, ponovno ćemo imati određeno povećanje, što je pohvalno, ali sve to neće dovesti do “gospodarskog booma”.
- Može se slobodno kazati kako niti ove godine nema ekonomskog oporavka. Niz je razloga za takvo što, ali ono što je zaista apsurdno jest da i dalje nemamo jasne strategije i plan koji bi vodili k oporavku. Bojim se da ćemo bez toga još dugo imati stanje kakvo imamo, navodi Hasić. Svemu ovome treba dodati kako smo ušli u izbornu godinu, što prevedeno znači da će se domaći političari još i manje baviti ekonomskim pitanjima, a više kampanjom. S obzirom kako su pojedine stranke u kampanju krenule još prošle godine, iluzorno je očekivati neke ozbiljnije ekonomske analize, a kamoli adekvatne i iscrpne planove. Prema tome, u najboljem slučaju, “bolje sutra” će pričekati 2015. godinu.

Read 1472 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering