arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 26 July 2014 09:22

Duhan – najvažnija proračunska stavka, poskupljenje i crno tržište

Autor: Radio Čapljina Autor: Radio Čapljina

Duhan i duhanske prerađevine neumoljivo gaze prema europskim cijenama, što će stvoriti još veći prostor za šverc. Samo još da se pojave financi i žandari i biće to slika od prije nepunih stotinu godina. Što smo u međuvremenu uradili –četiri od sedam duhanskih stanica – su zapaljene...


Za vladajuća tranzicijska stereotipija brojka djeluje nevjerojatno, međutim kad je riječ o prihodima Uprave za neizravno oporezivanje dvojbi nema – od duhana i duhanskih prerađevina u prvih pola godine za 150 milijuna KM naplaćen je veći prihod nego od nafte i naftnih derivata! Kako smo doznali od Ratka Kovačevića glasnogovornika Uprave za neizravno oporezivanje u razdoblju siječanj – lipanj od duhana su uprihodovana 362 milijuna KM, a od nafte samo 192 milijuna KM!? Da su duhan i duhanske prerađevine i dalje najvažniji za punjenje proračuna govore i podaci Uprave za neizravno oporezivanje iz prethodnih godina, prema kojima je u prošloj godini po tom osnovu, naplaćeno 727 milijuna KM, a godinu prije 2012-te čak 758(!) milijuna KM.


Podatkom gdje se u međuvremenu „istopilo“ tih pedesetak milijuna KM bavile su se duhanske kompanije koje posluju u BiH – Fabrika duhana Sarajevo, „Japan Tobacco International“ BiH, „Phillip Morris International“ BiH, te „Imperial Tobacco“ BiH, nakon što vladine institucije nisu ponudile procjene štete, međunarodne korporacije utvrdile su da tzv. crno tržište u BiH iznosi nepunih 70 milijuna KM. Novo, do sada najveće poskupljenje je pred vratima, što će donijeti nije teško pretpostaviti.


„Početak primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama, odnosno trošarinama u BiH stupa na snagu od 1. 08. On praktično donosi uvođenje nove trošarine na rezani duhan, te uvođenje novih kategorija akciznih proizvoda, a to su cigare i cigarilosi koji do sada nisu bili akcizni proizvodi. Kad je u pitanju uvođenje nove akcize na duhan s jedne strane to je produkt usklađivanja akciznog oporezivanja duhana u BiH s legislativom Europske unije, a s druge jedan je od zahtjeva MMF-a. Od 2009-te od kada je na snazi Zakon o akcizama, duhan je bio oporezovan samo proporcionalnom akcizom koja je iznosila 42 posto maloprodajne cijene, a od 1. 08. uvodi se fiksna akciza na duhan u iznosu od 78 KM po kilogramu. Kada se to primjeni na određena pakiranja duhana prema kalkulacijama koje smo mi u Upravi za neizravno oporezivanje dobili, pakiranje od 100 grama rezanog duhana koje je do sada bilo 6 KM nakon poskupljenja bit će 12 KM itd“, ističe Ratko Kovačević glasnogovornik UNO.


Dakle, duhan i duhanske prerađevine neumoljivo gaze prema europskim cijenama, što će stvoriti još veći prostor za šverc. Samo još da se pojave financi i žandari i biće to slika od prije nepunih stotinu godina. Što smo u međuvremenu uradili – uništili smo duhansku proizvodnju koju je na hvale vrijedan način organizirala austrougarska uprava uvođenjem duhanskog monopola još 1880. godine. Četiri od sedam duhanskih stanica – su zapaljene, u Čitluku i Ljubuškom do temelja na radost južnoafričkih, namibijskih, rodezijskih ili brazilskih farmera. Dvije – Stolac i Grude, još bi se mogle osposobiti, ali…

Read 2130 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering