arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 09 August 2014 11:13

Preuzmite i čitajte novi 6. broj 'Pčele', specijaliziranog časopisa saveza pčelara

Autor: Brotnjo.info Autor: Brotnjo.info

Savez pčelara “Kadulja”  iz Ljubuškog izdao je šesti broj časopisa „Pčela“, prvi u ovoj godini. Lijep broj, zar ne? No, sveukupna gospodarska situacija u državi odrazila se i na ovaj časopis, pa su sukladno svojim financijskim mogućnostima, odlučili ove godine tiskati samo dva broja.

 

Kako je u uvodniku napisao urednik Dobro Zovko, ni ovaj, šesti broj „Pčele“ koncepcijski se ne razlikuje od prethodnih. Nastavljamo predstavljati ovdašnje medonosno bilje, ovaj put je riječ o ivi travi, odnosno o travi „koja od mrtva pravi živa“.
Na tragu upoznavanja s bogatstvom našega medonosnog bilja je i prilog o duvanjskim planinskim livadama, odnosno o visokokvalitetnom duvanjskom planinskom medu.

Novi broj 'Pčele' donosi i razgovor s Ircem Philipom McCabeom, predsjednikom Europske komisije Apimondije, u kojem McCabe, između ostaloga, govori o iznimno pozitivnim dojmovima koje je stekao o pčelarstvu u BiH za kratkog posjeta ovoj zemlji.

U ovome broju možete pročitati i nekoliko stručnih priloga, kraćih ili duljih. Zbog prostora, morali su biti kraćii, pa ćete nastavke moći čitati u sljedećim brojevima „Pčele“.

Uobičajeno, svoje su mjesto u časopisu našla i dva priloga o ovdašnjem pčelarenju u prošlosti. Jedan se odnosi na općehercegovačke pčelarske prilike, iz pera Krunoslava Jakovljevića, a drugi, svojevrsni panoptikum od tri kraća priloga (dva iz Ljubuškoga, jedan iz Stoca), daje sliku događanja i stanja u ovdašnjim pčelarskim udrugama sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Novi broj je popratio i tri predavanja u našim pčelarskim udrugama, ono prosinačko u Ljubuškom te dva proljetna, u Mostaru i Čapljini, o istoj temi: Povezanost i suradnja voćara i pčelara.

Od budućih događanja, najavljujemo treći Međunarodni simpozij o pčelinjim proizvodima u Opatiji i treću Međunarodnu konferenciju pčelarskih organizacija u Ljubljani i još mnoštvo toga.

Novi broj 'Pčele' preuzmite i čitajte OVDJE

Read 2617 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering