arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Tuesday, 04 February 2014 17:51

FOTO: Nakon 132 godine Hercegovina bez otkupa duhana

Dušan Musa | Večernji list Dušan Musa | Večernji list

„Njegovo carsko i kraljevsko Veličanstvo je svojom Previšnjom odlukom od 1. travnja ove godine (1880. op. a.),

milostivo odredilo uvođenje novog monopolskog reda (zakona) za BiH, kao i naređenje kojim izuzetno odobrava uzgoj i isporuku duhana za vlastitu upotrebu, kao i reguliranje uz to pripadajućih dažbina,“

stoji pri kraju rješenja zajedničkog ministarstva od 19. travnja 1880., godine br. 2189 B.H. U knjizi „Duhan u BiH od 1880. do 1979. godine“, strana 14. dalje stoji da se osnivaju duhanski otkupni uredi u Ljubuškom, Stocu, Mostaru i Trebinju.
   Nekad bilo, poslije pune 132 godine prvi puta ova sezona, jesen – zima, u Hercegovini protječe bez otkupa duhana. Na žalost nije to posljedica kampanje o štetnosti pušenja, narod u BiH usprkos svim proklamacijama dimi 'sve u šesnaest', nego nezainteresiranosti, neinventivnosti ili preciznije nesposobnosti tranzicijskih vlasti da urede stanje u ovoj oblasti. Jedna za drugom u ratu i nakon njega, vrata su zatvarale tvrtke za otkup i fermentiranje duhana, posljednja sedma – Duhanska stanica u Stocu. U tamošnjem Dioničkom društvu za otkup i obradu duhana najavili su odluku o prestanku otkupa međutim nisu je donijeli jer kažu – ako bi se stanje u ovoj oblasti uredilo, nastavili bi posao.
   Uglavnom, okupacijske vlasti i (ne)narodni režimi svjesni financijske težine duhana, držali su ovu oblast po kontrolom od čega je koristi imao i narod. Država i sada ima velike koristi, tako je na ime poreza na duhan 2011-te 'ubrano' 720, a 2013-te uz podbačaj u odnosu na plan, 761 milijun maraka! Duhan, odnosno duhanske prerađevine ostale su jedan od najvažnijih proračunskih prihoda!
   To je jedna strana medalje, druga kaže da je BiH lani izgubila najmanje 69,2 milijuna KM zbog „eksplozije“ ilegalnog rezanog duhana na tržištu, odnosno kroz poreze koji nisu plaćeni državi. Podaci su to neovisne studije o veličini ilegalnog tržišta duhana, te gubicima koji iz toga proizlaze. Studiju su naručile Fabrika duhana Sarajevo i tri inozemne korporacije. Prema procjeni koju je napravila agencija za istraživanje tržišta „Ipsos“, navodno osam posto tržišta odnosi se na ilegalni duhan.
   E, sad država – entiteti, županije…, s jedne strane kukaju nad proračunima, a s druge ne čine ništa da se uredi stanje, što podrazumijeva i otkup duhana. Inače, bez otkupa raširena slobodna prodaja „škije“ od domaćeg duhana, ne može se smatrati švercom. Jednostavno, ljudi proizvedeno moraju negdje plasirati. Međutim, stiješnjeni sve slabijom kupovnom moći i poplavom uvoznog duhana virdžinijskog tipa, koji zbog boje potiskuje hercegovački ravnjak, sve malobrojniji proizvođači teško stižu do kupca. Ukratko u posvemašnom neredu samo rijetki profitiraju, a možda je to bio i cilj kada je potkraj prošlog stoljeća izbjegnuto zakonsko reguliranje ove oblasti po uzoru na Hrvatsku.


U Makedoniji otkup duhana funkcionira


Za razliku od BiH u Makedoniji duhansko tržište i dalje funkcionira. Otkupom se bavi osam državnih i privatnih tvrtki, a proizvodnjom oko 200.000 ljudi. Proizvođači baš i nisu zadovoljni prosječnom ovogodišnjom cijenom koja će biti manja od prošlogodišnje, zbog potražnje na burzi - tvrde otkupljivači. Međutim, proizvodnja od 30.000 tona trebala bi težiti oko 70 milijuna eura itd.

Read 2101 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering