kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Nedjelja, 04 Siječanj 2015 22:24

Hercegovački rani krumpir iduće godine ipak na policama EU!?

Autor: Dušan Musa | Večernji list Autor: Dušan Musa | Večernji list

Početkom prošle 2014. godine za mlijeko, a koncem ožujka i početkom travnja za krumpir, u BiH su boravili inspektori Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina, radi ocjene kontrole zdravlja i ocjene ispravnosti uvjeta za izvoz u zemlje te asocijacije.

Za mlijeko je relativno brzo stigao negativan odgovor, međutim u slučaju krumpira unatoč nekim (pre)optimističnim najavama, uslijedila je poduža šutnja. Mada je povrtlare zahvatila malodušnost, stječe se dojam da se u europskom „loncu“ ipak nešto kuha. Potvrđuje to i dr. Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, koji na temu izvoza u prvom redu mladih krumpira, kaže:

„Krumpir je prošao, a za mlijeko pošto je riječ o animalnoj proizvodnji, ponovo treba doći FVO misija. Izvještaj koji sam ja dobio i koji je dobila Uprava za zaštitu bilja, kaže da je – prepoznat funkcionalan sistem u BiH, što se tiče izvoza, proizvodnje, monitoringa, karantenskih štetnih organizama, inspekcijskih službi itd. Znači prepoznat je funkcionalan sistem! To je temelj, svih temelja. Ja uskoro očekujem pravo zeleno svjetlo. Dakle, realni su izgledi da iduće godine naš krumpir iziđe na europsko tržište.“

 

-Ako Europljani požure, bila bi to lijepa blagdanska vijest?

-Svakako, ja očekujem odgovor vrlo skoro. Što se tiče praćenja karantenski štetnih bolesti uradili smo dosta kao Zavod, kao i ostali – Zavod u Sarajevu, te Institut R. Srpske, na monitoringu koji je trajao tri godine. Dokazali smo da postoji sljedivost u izvozu krumpira, pakiranju itd. Dokazali smo da su funkcionalne službe, da su funkcionalne inspekcijske službe…

 

Ono što je lokalno, vezano za Ljubuški, zavod je također odradio svoj dio posla. Federalni agromediteranski zavod je uradio elaborat, Udruga poljodjelaca sa nositeljem zaštite općinom Ljubuški – koja povjerava korištenje udrugama, zaštitili smo ljubuški rani krumpir. Isto tako možemo uraditi i za neke druge proizvode. To je ta dodana vrijednost na tržištu, druge nema“, naglasio je dr. Marko Ivanković.

 

U nemogućnosti izvoza na tradicionalno – hrvatsko tržište, nakon ulaska susjedne zemlje u EU, hercegovački mladi krumpir je putovao u 2.500 kilometasra udaljenu Rusiju, što je i kod samih Rusa izazvalo nevjericu. Potvrda o stavljanju BiH na listu zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz krumpira u zemlje EU bio bi pravi malem na ranu ovdašnjim poljoprivrednicima. Prava čestitka nakon za agrar vrlo teške godine.

Pročitano 2297 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering