arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 30 March 2015 19:16

Za četiri godine u poticaje spiskano 310 milijuna, a proizvodnja smanjena!

Piše: D. Musa | Večernji list | LJ::portal Piše: D. Musa | Večernji list | LJ::portal Foto: D. Musa

Iza primarnih poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH četiri su mučne godine, sporenja oko politike poticaja. Moglo bi se reći da se sukob članica Seljačkog saveza Federacije oko poticaja iz Županije zapadnohercegovačke gdje je trajao četiri godine, prenio na entitetsku razinu gdje su sporenja trajala također četiri godine.

Da borba primarnim proizvođačima nisu donijela ništa dobra potvrđuju objekti u koje je smješteno 'blago' Dragana Pavlovića predsjednika Seljačkog saveza Federacije u Uljevini kod Ljubuškog. Pričalo se o milijunima maraka, a stado najvećeg tamošnjeg sezonskog ovčara još zimuje u improviziranim torovima, novinarska primjedba i kreće priča predsjednika Pavlovića:

 

„Na federalnoj razini krenuli smo dobro, u razdoblju od 2006. – 2010. godine sredstva za poljoprivredu su porasla s 25 na 55 milijuna maraka. Kroz kapitalne investicije napravljen je ogroman pomak u animalnoj proizvodnji, izgradnji farmi i drugih objekata, te podizanju višegodišnjih nasada. Da je taj trend nastavljen vjerujte mi - BiH bi umjesto nepune tri milijarde maraka za hranu izdvajala 30 – 40 posto manje! U razdoblju 2010. – 2014., odnosno u mandatu zadnje vlade, iz federalnog proračuna izdvojena su ogromna sredstva, ali nisu našla put do poljoprivrednika. Zbog pogrešno vođene politike novac je mimoilazio proizvođače, pa je proizvodnja smanjena. Nismo šutjeli, išli smo na masu prosvjeda, blokada, pisama upozorenja i svega ostalog i zaključno s 31. prosincem prošle godine, dug za poticaje iznosi 60 milijuna maraka!? S obzirom da bi proračun za poljoprivredu trebao iznositi 65 milijuna maraka, mogu reći da smo nakon osam godina rada, u katastrofalnoj situaciji.“
  

Gdje je onda završio novac, preko 250 milijuna maraka?
- Novci su potrošeni, njih nema!? I to ne samo 250 milijuna za četiri godine, nego plus još 60 milijuna maraka koliko iznosi dug! Situacija skroz loša. Mi smo ukazivali da se sredstva ne dijele transparentno, da ne idu tamo kuda bi trebala, uputili smo na desetine dopisa, ukazivali, tražili, prosvjedovali. Imali smo i dvije tematske sjednice Parlamenta, pa dvije tematske sjednice Vlade, ali za naše riječi nije bilo sluha. Vjerojatno će nekad netko utvrđivati, ako mi nismo bili u stanju, gdje su sredstva završila. Mi smo seljaci, poljoprivrednici, mi nismo nadležni utvrđivati gdje je novac nestao, niti je to naš posao, mi možemo samo reći, da poticaji nisu došli do poljoprivrednika.
  

Na čelu ste Seljačkog saveza od osnutka, veliki ste ovčar, a torovi su još improvizirani?
- Pazite, u zadnje četiri godine nisam uopće aplicirao za poticaje, jer se nisam slagao s načinom rada. To je bio moj osobni bojkot u ime svih ovčara Federacije. Imam 400 ovaca, znam o čemu govorim, borio sam se za sve i prošao kao velika većina, izgubio najmanje 30.000 KM, a za te novce mogla se napraviti lijepa štala, ali principi su principi.

Novi ministar poljoprivrede trebao bi biti Šemsudin Dedić, jeste li ga kontaktirali?
- Jesmo. Budući ministar je bio zastupnik u zastupničkom domu Parlamenta FBiH i član Odbora za poljoprivredu, tako da je dobro upoznat sa stanjem. Mi smo mu poželjeli sreću u radu. Želimo da ministarstvo poljoprivrede bude na usluzi poljoprivrednicima, da u naredne četiri godine 30.000 poljoprivrednika preko obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava, postanu obrtnici sa zdravstvenim i mirovinskim osiguranjem, a ne da budu socijala.“

Read 2784 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering