arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 06 April 2015 12:39

Poslovna zona Zvirići kao strateška za BiH - test za novu vlast

Autor: avaz.ba Autor: avaz.ba

U susjednoj Hrvatskoj, u tamošnjoj općini Kula Norinska, ovih dana je raspisan natječaj za prodaju zemljišta u poslovnoj zoni Nova Sela, koja se nalazi u neposrednoj blizini modernog šengenskog graničnog prijelaza s BiH, odnosno GP Bijača - Nova Sela i raskrižja koridora 5C.

Zanimljivo je da se zemljište u toj zoni prodaje neuređeno zemljište, bez izgrađene infrastrukture, a označeno je kao spremno za ulagače iz Europske unije.

 

Neophodna podrška

 

U BiH, pak, poslovna zona Zvirići, koja se nalazi prekoputa, na području općine Ljubuški, ocijenjena je kao jedna od prioritetnih i najpovoljnijih geostrateških zona za našu zemlju upravo zbog činjenice da je smještena uz granicu, čvorište koridora 5C i Jadransko-jonske ceste, te u neposrednoj blizini Luke Ploče, ali o investiranju u ovaj projekt još nema ni riječi.

Dok je načelnik Kule Norinske Nikola Krstičević za tamošnje medije rekao kako će trgovački centri i proizvodni pogoni koji će biti izgrađeni u Novim Selima biti poticaj za zapošljavanje, ljubuški načelnik Nevenko Barbarić ističe da je za realizaciju poslovne zone Zvirići neophodna podrška viših nivoa vlasti, pogotovo državnog.

Ima zainteresiranih

- Prije dvije godine mi smo tu zonu u zakonskom smislu u potpunosti uredili. Pomalo radimo i infrastrukturni dio, a prethodnih godina smo iskoristili pogodnost izgradnje autoceste na ovom području. Poslovna zona je skoro spremna za ulaganje i zaista ima zainteresiranih različitih grupacija iz brojnih zemalja, ali definitivno mislim da se bez okretanja ka razvoju gospodarstva na državnom nivou i ka otvaranju radnih mjesta ništa značajno neće dogoditi - kaže nam Barbarić.
Potreban snažniji zamah

Direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH) Ivan Jurilj smatra da nijedna općina u BiH ne može sama iznijeti izgradnju veće poslovne zone jer se radi o višemilionskim iznosima.

Jurilj: Fali podrška države

 - Jedna zona kao što su Zvirići trebala bi biti u strateškom interesu BiH kao države. Stoga, u tom slučaju definitivno fali podrška države, pa bi, evo, nove vlade koje smo dobili trebale razmišljati o snažnijem zamahu u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja, odnosno investicijama u razvoju poslovnih zona i poslovne infrastrukture. Jer, tako bi domaćim investitorima bilo olakšano otvaranje novih poduzeća u tim poslovnim zonama, a time bi se, naravno, privukli i strani investitori da otvaraju svoja poduzeća - iznosi Jurilj.

Read 1476 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering