kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 13 Lipanj 2015 07:22

Luka Ploče postaje ključna točka na koridoru 5C

Piše: bljesak.info Piše: bljesak.info

Lučka uprava Ploče, u suradnji sa Svjetskom bankom, koja je najveći financijer kapitalnog ITT (Integracija trgovine i transporta) projekta u luci Ploče, održali su radni sastanak u Sarajevu pod nazivom: "Unaprjeđenja za olakšavanja trgovine u luci Ploče u poveznici s Paneuropskim prometnim koridorom Vc".

Cilj održane Konferencije je omogućiti luci Ploče brži i kraći protok robe na Koridoru Vc (Ploče-Sarajevo-Budimpešta), kako bi se povećala učinkovitost i kvaliteta lučkih usluga, zbog čega su na njoj nazočili svi važni poslovni subjekti koji mogu pridonijeti stvaranju efikasnog intermodalnog transporta s distributivnim centrima i terminalima na tom prometnom pravcu, priopćili su iz Lučke uprave Ploče, piše Index.hr.

Kroz radne grupe koje su formirane u više skupina s predstavnicima iz raznih sektora, identificirane su prioritetne transportne i trgovačke barijere za nesmetan transport i trgovinu na Koridoru Vc, te su razmotreni izazovi i rješenja s kojima će se pristupati njihovom otklanjanju u skorijoj budućnosti.

Ujedno su uspostavljeni mehanizmi za buduću koordinaciju i izradu kratkoročnog akcijskog plana te su dogovorene naredne zajedničke aktivnosti u vidu novog susreta u Zagrebu, Beogradu i Pločama.

Lučka uprava Ploče je već angažirala konzultanta MC Mobility i podizvođača, Pomorski fakultet u Rijeci, kako bi izradili srednjoročni poslovni plan i strategiju za implementaciju rješenja po pitanju prepreka u transportu i trgovini luke Ploče. Tim povodom su i dogovoreni značajni radni sastanci koji okupljaju sve ključne dionike javnog i privatnog sektora.

Cilj je da luka Ploče izraste u luku koja će biti prepoznata kao centar za integriranu transportnu logističku platformu međunarodne trgovine, posebno one koja gravitira paneuropskom koridoru Vc, gdje predstavlja polaznu točku. Samim tim, ima izrazito značajnu ulogu u povezivanju Europske unije s regijom Jugoistočne Europe, zbog čega su trenutno u tijeku velika infrastrukturna ulaganja koja ujedno obvezuju na intenzivni rad na povećanju konkurentnosti ukupnog transportnog pravca Ploče-Sarajevo-Budimpešta, kao preduvjeta za plasman luke na tržište, javlja Index.hr.

Eliminiranjem prometnih barijera za protok robe na Koridoru Vc, kako do industrijskog zaleđa susjedne Bosne i Hercegovine, tako i šireg gravitacijskog područja zemalja srednje Europe te povećanim kapacitetima luke Ploče koja će se dobiti Projektom ITT, nedvojbeno se ostvaruju preduvjeti da luka Ploče bude jedna od vodećih na ovom dijelu Europe.

Pročitano 1240 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering