kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 22 Lipanj 2015 17:54

Duhanske stanice će biti dodijeljene općinama ZHŽ-a

Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Objekti duhanskih stanica u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama i Posušju bit će dodijeljeni općinama za potrebe državnih tijela uprave, a sve što se ne može prodati ide u stečaj ili likvidaciju, potvrdio je Večernjem listu ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar.

Naime, cilj Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a je u tekućem mandatu ugasiti Agenciju za privatizaciju u ovoj županiji. “Prioritet je riješiti status svih poduzeća prodajom, stečajem ili likvidacijom”, kaže za portal Večernjeg lista BiH, Vecernji.ba, Sesar. Dodaje kako su ovu Vladu ZHŽ-a dočekala 23 neprivatizirana poduzeća, tj. gospodarska društva u kojima je većinski vlasnik županija. “Nakon brze revizije stanja u ovom kratkom razdoblju na početku mandata, otkrili smo probleme zastoja u privatizaciji i uvidjeli što nam je činiti. Ovdje, prije svega, treba postojati sinergija rada Agencije za privatizaciju ZHŽ, Ministarstva gospodarstva i sudstva ZHŽ.

Agencija, uz sve svoje financijske poteškoće, mora biti aktivnija, sud brži u postupku stečaja i likvidacije, a do Ministarstva neće biti”, kaže Sesar. Dodaje kako je velika većina ove neprivatizirane državne imovine u devastiranom stanju, a budući da se uglavnom nalazi u središtu općina, narušava njihov izgled. Također, namjena poduzeća za koja su osnovana, tvrdi ministar Sesar, nije više moguća, pa će izbor djelatnosti u tim objektima biti prepušten budućim kupcima. “Došli smo do zaključka da će se prodavati samo imovina poduzeća, a budući kupac će odrediti buduću namjenu tih nekretnina”, kaže Sesar.

Već na početku mandata nova Vlada ZHŽ-a pokrenula je postupak stečaja Bekije Grude, Sep Nove Posušje, likvidacije Novogradnja-zanatstva Široki Brijeg. Također, izvršena je uspješna prodaja Autocentra Široki Brijeg, kao i mala privatizacija rudnika boksita Posušje. U pripremi je prodaja Vodoprivrednog poduzeća Ljubuški i hotela Grude. Uz naveden tvrtke koje će uskoro dobiti nove vlasnike, određen broj tvrtki koje su privatizirane, ali neuspješno, bit će vraćene u vlasništvo Vlade ZHŽ-a, te će se za njih ponovno tražiti riješenje.

 

“Imamo u postupku nekoliko raskida ugovora”, potvrdio je Sesar. Dodaje da će u procesu privatizacije prava radnika biti na prvom mjestu, ali sukladno zakonskim propisima. “Svoja novčana i druga prava će radnici ostvariti samo iz prodaje i vrijednosti imovine poduzeća. Mislim da su radnici svjesni stanja na terenu i da je sazrilo vrijeme da pobjedi razumno rješenje. U razgovoru s bivšim djelatnicima ovih tvrtku uvidjeli smo da je većina njih svjesna stanja, te traže samo uplatu doprinosa za minuli staž”, kaže Sesar. Naglašava da će proces privatizacije zasigurno ići teško, te podsjeća da taj proces traje već dvadeset godina. Ističe kako je svjestan da u konačnici neće svi biti zadovoljni, ali da se problem tih tvrtki konačno mora riješiti. “Što se privatizacije tiče, bit će živo i teško, na kraju neće u ovom ubrzanom procesu svi biti zadovoljni, ali u teška vremena se donose teške i odlučne odluke”, zaključio je Sesar za Večernjak.

Pročitano 2081 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering