arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 10 August 2015 15:24

Mostar će biti među zadnjim gradovima koje će povezati autocesta

Autor: Valentina Rupčić | Večernji list Autor: Valentina Rupčić | Večernji list

Međutim, iako je približno jedna trećina koridora izgrađena, za sada je na prostoru Hercegovine u cijelosti okončana samo izgradnja dvije poddionice Zvirovići - Kravice i Kravice - Bijača na dionici Počitelj - Bijača, što je zapravo južna poveznica s Republikom Hrvatskom.

Financiranje projekata

 

Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) su financirale ili još uvijek financiraju četiri nove dionice unutar četiri glavna lota, koje je bivša Vlada Federacije BiH označila kao visoko prioritetne dionice. Te dionice su: Drivuša - Kakanj, dionica unutar Lota 2 (15,2 km); Vlakovo - Tarčin, dionica unutar Lota 2 (20 km); Počitelj - Bijača unutar Lota 4 (20 km) i Odžak - Svilaj (sjeverna granica s Hrvatskom) Lot 1 (10 km). Od ove četiri dionice, samo je treća na području Hercegovine. Dionica Počitelj - Bijača obuhvaća prostor dviju, županija Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke, prolazeći kroz sjeverni i zapadni dio općine Čapljina i općine Ljubuški. Taj dio koridora Vc prema planovima će biti također i dio Jadransko-jonske autoceste. To će poboljšati povezanost BiH s Hrvatskom na jugu i s Jadranskim morem.

 

Dionica Počitelj - Bijača je podijeljena na četiri lota, a za sada su završene aktivnosti na analizi postojećih sjevernih varijanti na poddionici Počitelj - Zvirovići, izrađena su idejna rješenja, idejni projekt i elaborati za urbanističku suglasnost.

 

Prema službenoj informaciji koja uključuje aktivnosti do sredine prošle godine, "trenutačne" aktivnosti na ovoj dionici uključuju geoistražne radove za misiju G21, izradu glavnog projekta, a predan je i zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti. Kada je riječ o mostu Počitelj, radi se analiza najpovoljnije varijante konstrukcije mosta. Još u listopadu 2013. godine potpisan je ugovor za izradu glavnog projekta ove poddionice.

Razlog za usporavanje aktivnosti na ovoj poddionici je usvajanje prostorne osnove Prostornog plana Federacije BiH tek krajem 2011. godine.

 

Dvojbe oko trase

 

Nema naznaka kada bi mogla uopće početi izgradnja preostalih dionica kroz Hercegovinu na koridoru Vc. Južno od Sarajeva prema Mostaru izgrađena je jedna dionica do Tarčina, ali kada će građevinski strojevi izići na dionice koje bi trebale povezivati Mostar s do sada izgrađenim dijelovima autoceste sjeverno i južno od najvećeg hercegovačkog grada, nitko se ne usuđuje prognozirati. Dvojbe još postoje oko trase, ali i modela financiranja.

Read 1385 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering