arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Wednesday, 19 August 2015 11:20

Potpisan ugovor od 82 milijuna: Od terminala za tekuće terete u Luci Ploče najviše koristi će imati BiH

Autor: Ante Šunjić | Slobodna Dalmacija Autor: Ante Šunjić | Slobodna Dalmacija

U upravnoj zgradi Luke Ploče svečano je potpisan ugovor o građenju za dio radova u sklopu prve faze izgradnje terminala za skladištenje i prekrcaj tekućih tereta u luci. Riječ je o novim spremnicima za naftne derivate ukupnog kapaciteta 50 tisuća metara kubičnih.

Vrijednost potpisane investicije je 82,3 milijuna kuna, a rok završetka radova je 270 dana.

 

Ugovor su potpisali Rajko Barbir, direktor investitora, Luka Ploče trgovine, koja je članica Grupe Luka Ploče d.d. i Domagoj Kamenski, direktor zagrebačke tvrtke Kamgrad, koja je posao izvođenja radova dobila na raspisanom natječaju.

 

Sudionici svečanosti istaknuli su kako je ovaj projekt nastavak investicijskog ciklusa u Luci Ploče, gdje su dovršeni radovi na stabilizaciji i konsolidaciji tla terminala tekućih tereta, započeti u prosincu prošle godine, te se sada pristupa gradnji spremnika za naftne derivate.

 

Ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako Luka Ploče ima kvalitativnu prednost u odnosu na druge luke, posebice zbog koridora 5c.

 

- Drago mi je da su potpisivanju ugovora prisustvovali i kolege iz susjedne BiH, između ostalog i zbog poznate činjenice o postojanju nekoliko željezničkih operatera koji otežavaju poslovanje na ovom pravcu. Dobili smo garancije iz Željeznica Republike Srpske o uključivanju u pregovore koji bi trebali rezultirali povećanjem konkurentnosti ovoga pravca, rekao je Hajdaš Dončić.

 

Ministar pomorstva istaknuo je važnu ulogu Vlade RH u brojnim projektima na području Luke Ploče, poput terminala za rasute terete, ulaznoga kompleksa, skore gradnje energana, napomenuvši da gotovo nigdje hrvatska Vlada nije na ovakav način angažirana kao u Pločama.

 

- Planiranom investicijom društvo će osigurati suvremeni skladišni prostor opremljen u skladu s najvišim tehničko-tehnološkim standardima čime se postiže i visoki stupanj zaštite okoliša. Najveći dio sredstava osiguran je iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj, a ostatak ulaže Luka Ploče d.d i LPT. S ljubljanskom tvrtkom Petrol potpisali smo dugogodišnji ugovor o zakupu 30 tisuća „kubika“ skladišnoga prostora, ostatak je za komercijalno tržište, što je bio temelj za realizaciju projekta, rekao je Rajko Barbir.

 

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su još: ministar financija Boris Lalovac, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić, predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac, direktorica EBRD za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić, direktor Luka Ploče d.d. Ivan Pavlović i drugi.

Read 1478 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering