kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 14 Listopad 2015 20:08

Stanje u vrgoračkom Komunalnom daleko od idealnog

Autor: Mate Primorac | Slobodna Dalmacija Autor: Mate Primorac | Slobodna Dalmacija

Stanje u “Komunalnom poduzeću”, koje se bavi distribucijom pitke vode za područje Vrgoračke krajine, dijela Dubrovačko-neretvanske županije, općine Zagvozd i Ljubuškoga u BiH, daleko je od idealnog. Radnicima kasne plaće, izgubljeno je nekoliko sudskih sporova, dugovanja su tvrtku bacila na koljena...

Najveći je problem zastarjela vodovodna mreža koja puca gotovo svakodnevno.

 

Neki radnici otkrivaju nam da ponekad imaju i pet puknuća dnevno, što je, kažu, postalo neizdrživo. Stare betonsko-azbestne cijevi odavno su dotrajale pa pucaju jedna za drugom, što stvara ogromne gubitke vode i novca. Osim toga, “ubijaju ih” i računi za struju, jer vodu s izvorišta Banja treba dovesti do 40 kilometara udaljene Župe Biokovske, na 600 metara nadmorske visine.

 

– Imamo 250 kilometara primarne i sekundarne mreže. Znate li što je to? A sve to pokrivamo s 31 radnikom. Svakodnevno imamo puknuća, mislim da zbog starog i dotrajalog vodovoda gubimo 60-70 posto vode. Curi i pušta na sve strane. Trebali bismo ga mijenjati, ali to je investicija od više desetaka milijuna kuna.

 

Tko će danas dati taj novac! U posljednja dva mjeseca promijenili smo dva kilometra sekundarnog vodovoda iz vlastitih sredstava. Mislim da bi jedino rješenje za ovakva i slična poduzeća koja se bave distribucijom vode bilo da se udruže pod jednu kapu, odnosno da se osnuje zajednički županijski vodovod. Jer, u protivnom mi nećemo moći više sami sebe financirati – kaže Alen Govorko, mladi direktor “Komunalnog poduzeća”.

 

Županija spašava

Govorko dodaje kako je veliki problem “Komunalnog” što pokriva veliko područje s malo stanovnika i slabom potrošnjom vode, a za to koristi velike količine električne energije potrebne da kroz teško pristupačan teren voda stigne do svakog kućanstva.

 

Prošle godine završena je rekonstrukcija vodovodnih crpki, u suradnji s Hrvatskim vodama, a vrijednost projekta bila je oko 11 milijuna kuna. Cilj je bio da se stare i dotrajale crpke zamijene novima koje troše manje električne energije.

 

No, zbog političke krize koja je nastupila u Tinovu gradu, Grad, kao partner u projektu, nije uplatio 10 posto izvođaču radova, zbog čega su Hrvatske vode obustavile dio novčanih sredstava namijenjen “Komunalnom” dok se ne riješi to dugovanje. Ipak, zahvaljujući pomoći Splitsko-dalmatinske županije, koja sufinancira dio projekta, dobit će se digitalni klorinatori.

 

Jedan od problema “Komunalnog” jest i taj što je on investitor u nekoliko slučajeva u kojima radovi nisu dovršeni, poput izgradnje kanalizacije. Inače, Županija priskače u pomoć pri realizaciji gotovo svih vrgoračkih projekata, s obzirom na stanje u gradskoj blagajni, uzrokovano ponajviše ukidanjem Zakona o brdsko-planinskom području.

Pročitano 905 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering