kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 14 Travanj 2016 16:31

Otvaranjem radnih mjesta osigurati opstanak Hrvata u BiH

Autor:Dnevni list Autor:Dnevni list

Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravio je u dvodnevnom posjetu Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje je održao niz sastanaka s predstavnicima Hrvata iz društvenog,

znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i gospodarskog života zapadne Hercegovine te je posjetio značajne institucije i projekte koje je Republika Hrvatska financirala u posljednjih 8 godina, u sklopu programa potpore Hrvatima u BiH.

 

Jačanje suradnje

 

U ZHŽ-u je, između ostalog, posjetio Osnovnu školu “Ruđer Bošković” u Grudama, koja unatoč trendovima smanjenja broja djece u školama u BiH svake godine bilježi porast učenika te danas broji 740 učenika. Predstojnik Milas tijekom razgovora sa Ružicom Mikulić, županijskom ministricom obrazovanja i Ljubom Grizeljom, načelnikom općine Grude je poručio kako se ulažući u obrazovanje gradi bolja i prosperitetnija budućnost ne samo za Hrvate ovog kraja, već za cijelu BiH.

Milas je posjetio i franjevački samostan u Širokom Brijegu kao i Poduzetnički inkubator u Ljubuškom, te se susreo s nizom uspješnih hrvatskih gospodarstvenika i poduzetnika i upoznao s izazovima s kojima se susreću u svojem poslovanju. Naglasio je kako postoji ogroman potencijal za jačanje suradnje na gospodarskom polju između Republike Hrvatske i hrvatskih tvrtki koje djeluju u BiH.

“Zakonski okvir za takvu suradnju postoji. Potrebno ga je samo staviti u funkciju”, rekao je Milas i dodao kako dodatnu priliku za suradnju vidi i u zajedničkim projektima prekogranične suradnje u okviru EU fondova.
Zahvaljujući Poduzetničkom inkubatoru, priliku za ostvarenje sna i osiguranje financijske sigurnosti dobila je Olgica Grbavac Škrobo, proizvođačica džemova od ekološki uzgojenog voća.

 

Ostvarila svoj san

 

“Svoj hobi sam pretvorila u posao koji osigurava dobar život meni i mojoj obitelji u mom rodnom mjestu”, kazala je Grbavac Škrobo kojoj je predstojnik Milas čestitao na poduzetničkoj inicijativi koju je realizirala te naglasio kako se osiguranjem osnovnih infrastrukturnih preduvjeta za razvoj poduzetništva otvara perspektiva i interes za samozapošljavanjem, a veći broj radnih mjesta, odnosno smanjenjem nezaposlenosti, povećati će se i kvaliteta života te se osiguravaju pretpostavke za razvoj, održivi ostanak i opstanak Hrvata u BiH.

Podsjetimo, Poduzetnički inkubator je centar koji pruža potporu mladim osobama za pokretanje poslovanja i kreiranje novih radnih mjesta koji je izgradila Razvojna agencija ZHŽ-a uz potporu sredstava iz Europske unije.
Tijekom drugog dana posjeta zapadnoj Hercegovini predstojnik Milas se sastao i s Nevenkom Barbarićem, načelnikom općine Ljubuški te je posjetio franjevačku knjižnicu.

Pročitano 902 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering