kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 12 Siječanj 2017 19:16

Drva skuplja za deset maraka po ‘metru’, poskupljuje i zelen

Autor: Dušan Musa | Radio Čapljina Autor: Dušan Musa | Radio Čapljina

U znaku niskih temperatura je i veletržnica u Tasovčićima na koju stiže vrlo malo robe i kupaca. Za očekivati je značajnija poskupljenja u prvom redu zeleni. Ono što je već izvjesno su skuplja drva, cijepana se cijene 85 maraka za prostorni metar,

odnosno deset maraka po metru su skuplja nego uoči zahlađenja.

 

„Tko je posadio raštiku u plastenik, nabrat će se para“, zaključak je rijetkih prodavača s veletržnice u Tasovčićima. Već prvih dana hladnog vala cijena ove autohtone povrtlarske kulture skočila je na 3 do 4 marke za kilogram, još brže porasle su cijene lista peršina i celera koje su već 6 do 7 maraka za kilogram zelene mase, dok je korijen ostao na 3 do 4 KM. Mraz je otkravio i cijene blitve koja se nudi za 2 – 2,6 KM, te špinata koji nje bio 1,6 s otvorenog pa do 2,3 marke iz plastenika.

 

Stalni prodavači upozoravaju da je navedeno tek početak, jer tek kad led prođe znati će se posljedice za povrtlarske kulture. Jedno je sigurno, cijene zeleni će sigurno rasti, dokle i koliko ovisi od proizvodnje u plastenicima. Uz zelen hladnoća će raskraviti i onako visoke cijene bijelog luka koji se nudio za 6 – 7 maraka kineski, 7 do 9 sitni srbijanski, te 10 do 12 u vijencima, hercegovački „saransak“. S obzirom da je hladni val zahvatio skoro cijelu Europu, pa dobar dio Mediterana, ovoga puta potrošačima ni uvoz ne može pomoći, jer će robe neće biti osim iz grijanih plastenika, čiju će cijenu podići troškovi grijanja ili Južne Afrike ili Amerike.

Uglavnom, u za poljoprivrednike zajedničkoj nedaći neki će i profitirati, odnosno ne kaže se džaba – dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Pročitano 1289 putaPročitajte još na Ljubuškom portalu:


Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering