kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 26 Lipanj 2014 07:26

Vaha očitao lekciju Niki Kovaču i Safetu Sušiću

Autor: Dušan Musa | Večernji list Autor: Dušan Musa | Večernji list

Jedan od lokalnih uzrečica iz Ljubuškog kraja veli kako je priprosti seljak pri susretu s nećakom koji je postao ministrom jedne od država koje su čak i za balkanske prostore kratko trajale, zavapio – Daji kišu dok si Bog!“ Stric potkovan narodnom mudrosti, svjestan da je sve prolazno pa i visoke funkcije, sugerirao je nećaku što mu je činiti.

Ako je suditi po sjećanjima njihovih suvremenika uzrečica baš i nije pala na plodno tlo, međutim pala mi je na um u 64-oj minuti utakmice BiH – Nigerija 0:1. Izbornik bh. vrste Safet Sušić kao pravi stric, oliti amidža, uvodi svoga bratića Tina Svena.
   Utakmicu pratim u jednoj od susjednih država izjave čijih čelnika s „vremena na vreme“ ne sugeriraju prijateljski odnos prema BeHaji, međutim komentator ne krije naklonost. Poput Mladena Delića i njegovog čuvenog „Ne sam, Safete“, gotovo se dere „Ne to, Safete“. Svjestan je da ga Safet neće čuti, ali isto tako još svjesniji da u trenucima kada treba spašavati „živu glavu“ izbornik bh. vrste uvođenjem bratića sječe granu na kojoj sjedi. Jednostavno, uz dvojicu, trojicu igrača koji jedna stoje na nogama, još jedan statist put je u definitivni slom. Tako je i bilo. Za one koji malo detaljnije prate nogometne teme, bio je to klasični primjer nepotizma, posle kojeg ostaje samo jedno – Safete, odlazi! Tko mu je kriv što je za mali „šićar“, 22-godišnjem Tinu Svenu će nastup na Mundijalu olakšati sklapanje budućih „poslova“ odnosno ugovora, umjesto „uža“ kako kaže narodna mudrost „pustio i tele“. Safet je zaboravio na Delićeve savjete, „dao je kišu“ driblajući sam sebe, BiH neka čeka.


   Nakon utakmice naš izbornik mudro šuti, ističući zasluženu pobjedu Nigerije kojoj je utakmica protiv BiH poslužila za uigravanje raštimane ekipe. Na društvenim mrežama pravdaju se igrači. Uz put od Nigerijaca koji ničim nisu imponirali izuzev što su bili brži i konkretniji, prave moćnu reprezentaciju. Za ispadanje u prvom krugu pravdanje se može naći, ali za nespremnost, nezalaganje, nepotizam, neodgovornost prema poslu (što je za njih igranje nogometa), ne može! U taj kontekst odlično se uklopio sudački previd, a kako se rješavaju (ne)namjerne sudačke greške pokazao je Meksiko protiv Hrvatske.
   Da ne bude zabune, brza povratna karta s Mundijala kupljena je još petodnevnim slavljem poraza što se lijepo uklapa u balkansku psihološke fenomene, od blijede Argentine. Isto vrijedi i za Hrvatsku nakon poraza od Brazila. Da nema sportske – izborničke kuraži Safet Sušić je pokazao upravo na toj prvoj utakmici (bratić mu je došao kasnije), umjesto da u drugom poluvremenu navali opredijelio se ziheraštvo. Kako se to radi pokazao je Hercegovac Vahid Halilhodžić fanatične Južne Korejance dobio je njihovim oružjem, navalio je iz petnih žila i sad može mirno u Alžir, ako i ne prođe. Tako se to radi Safete!


   Naravno, filozofiju „daji kišu“ obilo su gurali i nogometaši. Već izborom Sarajeva bogatog narodnjačkim klubovima iz kojih im se izgleda prenijela navika stajanja i na terenu, umjesto „radničke“ Zenice gdje je za tu svrhu osposobljen pravi centar, pokazala je što im je prioritet. U bogatom kolopletu grešaka kada svi navijali za nas, HRT-vo istraživanje je pokazalo čak 88 posto njihovih gledatelja, vrijedi istaknuti tipično ovdašnje slabosti – nerealnost u procjenama, pa smo tako mislili da reprezentacija u kojoj bi se dvojica od četvorice ključnih igrača mogli nazvati Trema – kapetan Emir Spahić i Prpa – Zvjezdan Misimović. Sjeća li se netko kada su oni dobro odigrali važne utakmice? Ama jadan, nitko, ali se sjeća nepotrebnog penala protiv Francuske – Spahić, te portugalske ekshibicija – Misimović, koja je došla glave Ćiri Blaževiću na izborničkoj klupi BiH …

Pročitano 2256 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering