arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Friday, 14 November 2014 17:44

Koalicija nevladinih organizacija ili Napoleonova koalicija magaraca ili naški, Konfederacija kenjaca

Piše: Goran Raguž | politka24.net Piše: Goran Raguž | politka24.net

Nebitno u kojem, mislim negdje na početku svojih osvajačkih ratova, Napoleon je koaliciju nesposobnih Austrijanaca i ostalih kneževina i kraljevina, nazvao koalicijom magaraca. Termin je odlučila nesposobnost, glupost i feudalna pohlepa istih. Ne postoji bolja uporedba za današnju BiH.

 

Ne postoji valjda zemlja u povijesti i ovakog mračnog kontinenta na čijoj sudbini se nije oprobao ama baš svaki moćnik u njoj, a i šire. Uredno sa katastrofalnim posljedicama i po zemlju i po njih. Ništa novo ni danas. Pred nama je još jedan period mraka u kojem će politika zaista biti sudbina svakog njenog gradjanina, nezasluženo.

I narodi i država okačeni na ivicu ambisa, ne mogu više izdržati ničije eksperimente sa svojom sudbinom, osobito ako dolaze iz parazitskog sloja nevladinih organizacija i trećerazrednih lokalnih političara i mentora im iz medjunarodne zajednice i njihovih ispostava u zemlji.

 

Nedavno je dr. Mirjana Kasapović objavila podatak da u BiH postoji preko 90.000 nevladinih organizacija koje su djelomično ili potpuno na vampirskom sisanju nekog državnog, entitetskog, županijskog ili općinskog nivoa. Strava dovoljna za sebe u već masivno opljačkanoj zemlji.

Nedvojbeno, ta mafija neće otići sama. Kolač koji dijele je golem, no ne mogu vjerovati ciframa inače vrlo pouzdanog izvora, da se kreću od 250 do 300 mil. KM godišnje. Moguće. U društvu u kojem je parazitizam način života, moguće je.

Uz novac dolazi i politika. Jedini način da se sačuvaju takve osobne i društvene privilegije je naklonjena vlast ili još pogodnije, bezvlašće. Bezvlašće je postalo mnogo pogodnije i bitno praktičnije i od prijateljski naklonjene vlasti. Samo u bezvlašću, osobito ovakve vrste, moguće je u miru pljačkati. Slučajevi zadnjih hapšenja, npr. u sektoru telekomunikacija, u sektoru porezne uprave, slučaj Razvojne banke i td.to lijepo objašnjavaju. Bezvlašće i koalicija koja će ga produžiti, je pogodno samo strankama koje su se na vrijeme ugurale u vlast i njenu izvršnu ruku, nadzorne odbore javnih poduzeća. Osobno, ne vjerujem i u kakve drugačije motive.

 

Tako i snovom Koalicijom magaraca.

 

Njihov jedini motiv je opstanak na istom lukrativnom tržištu ubleha i zadržavanje istih društvenih poluga moći. Cherchez l’argent! Ništa više, a tu se i vidi sva bijeda potpisanog ugovora izmedju članica nove Koalicije magaraca. Čak i naručeni članci u medijima pod svojom kontrolom, ne mogu sakriti činjenicu da se osim praznih i politički uobičajenih fraza za takav skup, nešto klasične političke demagogije, npr. ono o smanjenju dužnosničkih primanja, tu jednostavno ničega drugog nema doli šupljih frazetina. To im spočitavaju čak i vrlo bliske novinarke, nekadašnji apologeti.

Tu je i sav domet koalicije. Nova blokada države koja joj ovaj put zaista može izvrnuti sahan. Tu i dolazi do zanimljive činjenice da su upravo njeni turbopatrioti sa ljevice, istovremeno i njeni grobari. Svaka druga priča je samo izlika. Osobno vjerujem da je Reufu Bajroviću, ekipama sa njime i USAID om financiranih glasila i raznoraznim stitunzima u Sarajevu, krajnji cilj rušenje države. Jer koja druga budala bi prije završenih SVIH medjusobnih stranačkih pregovora ovo napravila. Ako su još “pravilno” pročitali istup Velike Britanije i Njemačke u Aspenu, šteta će biti golema.

 

Nakon početne euforije i vjerojatno još jedne lične greške iz State departmenta, otpravnik poslova se nakon prvog zatrčavanja, čestitki i savjeta u ponedeljak, već u srijedu, 12.11. povukao na rezervne položaje nemiješanja u formiranje koalicija. Nekoliko sati nakon Nj.E. Jonathana Moorea, nedavno “unaprijedjenog” sa šefa SEEU deska u SD-u, u veleposlanika u OSCE U. Nj.E. Patrick Moon je takodjer unaprijedjen nedavno. G-dja Cormack je prije godinu imenovana za Nj.E. u BiH, no eto je nešto još nema. Stiftunzi još stidljivo šute, no nešto mi govori da treba očekivati vrisak nevladinih organizacija, prebacivanje odgovornosti na svakog drugog osim njih samih i još goru paralizu države nego prije. Uz još gore pljačkanje ostataka nesretnice.

 

Koliko god naslov teksta bio uvrijedljiv, kako drugačije je moguće označiti interview g.Bajrovića u Oslobodjenju, koji ovu nesretno sklopljenu koaliciju drži jamcem spriječavanja Putinovih ambicija u BiH i na Balkanu?! “Geostrategija” na vrhuncu! Dolična i sadašnjoj administraciji u USA koja financira ovakve nebuloze. Srećom zadnjim izborima i ovo je za duže iduće vrijeme gotovo. Iako će trebati sva voda Potomaca da počisti Augijeve štale naslijedjene od gdje Clinton i g. Kerrija. I pripadajućih im Bajrovića i njegovih saveznika u nevladinim organizacijama, glasilima i slično.

 

Kako dalje? Ukratko, nikako. Zadnji ostaci povjerenja su prokockani radi obične trke za vlašću, pripadajuće joj moći i pohlepe. Nema modela za prevladavanje još jedne Platforme u društvu umornom od samog sebe. Magarci će još jednom vladati.

Read 2588 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering