arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Sunday, 14 December 2014 18:56

3. Došašća: Zašto mi slavimo Božić i što mi od Božića očekujemo?

Autor: fra Petar Ljubičić | LJ::portal Autor: fra Petar Ljubičić | LJ::portal

Božić nam je sve bliže. Stoga smo radosni. Liturgija nas poziva da svjedočimo za Boga koji dolazi. Svjedoci su radosni ljudi.  Jedan od najvećih svjedoka Krista u našoj povijesti jest sveti Pavao. Krista je propovijedao čitavim tada poznatim svijetom, pa je prozvan „Apostol naroda“

On nas danas poziva na radost: „Braćo, radujte se uvijek. Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu!“ (Fil 4,45).
Bog je izvor najdublje i najveće radosti za čovjeka, zato su Božji svjedoci radosni ljudi i šire radost gdje god se pojave.

 

Prorok Izaija izlazi pred nas da posvjedoči za Mesiju koji donosi čudesnu novost i promjenu svije-ta: hromi će tada hodati, slijepi će ponovno gledati, bolesni ozdravljati, zatvorenici izlaziti na slobodu, a siromasima će se propovijedati Radosna vijest.

 

Sve se to obistinilo kad je Krist stupio među nas ljude: liječio je bolesne, slijepe, hrome, gubave, uskrisivao mrtve i propovijedao Kraljevstvo Božje. Koliko čudesne radosti je donio ljudima.

 

Drugi veliki svjedok je Ivan Krstitelj. Svjedok snažne vjere i ljubavi, strogoga života i nesebičan. „On dođe da posvjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu!“


U poniznosti Ivan govori da nije dostojan sagnuti se i odriješiti Isusovu obuću.
Ivan ima živu svijest o Isusovoj veličini i spreman je duboko mu se pokloniti. Uči nas da i mi što bolje upoznamo Krista kao veličinu, da ga priznamo svojim Spasiteljem i da ga zavolimo. Tek tada ćemo osjetiti pravu radost.

 

Ivan Krstitelj, veliki svetac najavljuje Božji posjet – dolazak Mesije - Spasitelja. Ivan je jedan od svetih, najveći među najvećima.
Nije čudo što su mnogi dolazili sa svih strana da vide i čuju to čudo, tog isposnika što grmi iz pustinje.

 

Jednoga dana službeno ga zapitaše izaslanici židovskih vođa: "Tko si ti ... Što ti kažeš sam o sebi?" Njegov je odgovor: "Ja sam glas jednoga koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji!"
Nisam Mesija - Spasitelj nego njegov glasnik, njegov zvučnik.

 

"Među vama stoji netko koga vi ne poznate." Da, među nama je veliki Netko, onda, danas i uvijek: premalo poznat, često nepoz¬nat, prečesto izdan - On, Bogočovjek, Isus Krist.

 

On je utkan u povijest svijeta, u sva zbivanja, u sve događaje, u svačiji život. On je s nama uvijek. On je nama vječna sadašnjost; neugasivo Svjetlo - sunce stoljeća, naša radost i naša sreća.
On je vječan i vječno među nama, i nitko ga ne može ukloniti!

 

Isus je među nama: u svojoj Crkvi, u Euharistiji, u svojoj milosti po kojoj je prisutan i djelatan u krštenicima, ali svijet ga ne poznaje.

 

Jedan propovijednik je pitao ljude na ulici, poznaju li oni Isusa Krista?
Jedan prolaznik je odgovorio: „Isus“? - Gdje on stanuje. Znate li ulicu u kojoj stanuje, pa ću vas rado odvesti k njemu.
U Engleskoj su pitali rudare, koliko poznaju Isusa? Jedan radnik je upitao, radi li on ovdje s nama u rudniku. Tu je mnoštvo radnika, vjerojatno je on tu.

 

I mi sami vjernici slabo poznajemo Krista jer je naše zajedništvo s njime površno, slabo prožeto žarkom molitvom. Ne prepoznajemo ga u siromasima, ojađenima, u patnicima na duši i tijelu.

 

Među vama je, a ne poznate ga: Velika opomena i ukor - upozorenje kršćanskom svijetu. Među nama je Isus sa svojom živom riječi - istinom, svojim besmrtnim mislima.
Danas se toliko govori o veličini i svetim pravima čovjeka. Sve je to samo ponavljanje Isusovih misli i riječi, na kojima počiva svijet, mir, pravo i pravda. Jedini on učinio je čovjeka velikim - Bož-jim djetetom.

 

Među vama je - ne poznate ga. Da, on je među nama osobno na našim oltarima. Na žalost, mnogima gotovo nepoznat. On je tu da prelije svoju božansku krv u naše žile, svoju snagu u naše du-še, svoju besmrtnost u našu smrtnost. Možda smo ga mi često zabo¬ravili, ali on nikada ne zabo-ravlja nas: ne ostavlja nas ni kad ga ostavimo; uvijek je tu...
Poznaje li Isusa onaj koji psuje, govori jezikom zloga = vraga ili čija je svaka druga riječ vrag na ustima....

 

Među nama je svojom Golgotom: na tisuće oltara postavio je svoj križ - krvavu golgotsku zastavu i kupi nas oko sebe raspeta; tu možemo zagrabiti njegove krvi - svoj spas. Očekuje nas i uvijek prima, ali moramo priznati: on je često veliki Nepoznati, zaboravljeni među nama.

 

Kad je Isus umirao - kaže Evanđelje - vojnici su se kockali ispod križa na kojem je visio od njih i za njih Raspeti. Svaki oltar sa svetom misom jedna je Golgota s Isusom na križu. Mnogi kršćani po-našaju se doslovce kao oni - vojnici: zabavljaju se ispod križa, na kojem visi i za njih i od njih Ras-peti; kockaju se, kao da se ništa ne događa...

 

"Među vama stoji netko koga vi ne poznate." Upozorenje! Crkva želi da ga dobro upoznamo po-sebno u ove dane dok se spre¬mamo da proslavimo dan kada je došao među nas kao mali sin Marijin.
Da se zapitamo što mu je palo na pamet da se rodi u štali a umre na križu, te da ozbiljno shvatimo riječi Evanđelja: "Ispravite put Gospodnji!" Ispraviti treba svoj život. Onda ćemo osjetiti i doživjeti da je on među nama: u ove božične dane vidjet ćemo "spasenje Božje".

 

Ako dublje razmislimo i upitamo se što je to uistinu Došašće, moći ćemo odgovoriti da je Došaš-će upravo to - biti spreman poći Gospodinu u susret, biti spreman poći Gospo¬dinu u zagrljaj. Do-šašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave, vrijeme naše duševne inventure.
Došašće je vrijeme u kojem trebamo upitati sebe gdje sam, što sam i kamo vodi moj život. Ako znamo gdje smo, onda blago nama; ako znamo što smo, blago nama; ako znamo da naš život vodi u vječnost ali preko križa, blago nama.

 

Došašće je također vrijeme u kojem bi se svatko trebao upitati, jesmo li pripremljeni kad Isus po-kuca na vrata našega života?
Hoće li nas naći Gospodin pripravne.
Možemo li reći ono što je mladi Nizozemac napisao svome ocu: ja se osjećam tako blizu svome Bogu! Ja sam potpuno spreman za smrt! Ja sam se ispovijedio i pomirio s Bogom i sada mogu njemu u susret. Možemo li mi sada reći ove riječi?

Read 1191 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering