arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Thursday, 10 November 2016 22:22

Donald Trump- iznenađenje ili potvrda pravila?

Autor: Marin Čuljak | treci.ba Autor: Marin Čuljak | treci.ba

Kandidaturu je objavio 16. svibnja, 2015. sloganom “Make America Great Again!” ili “Učinimo Ameriku ponovno velikom!”. Sa aspekta političke komunikacije bio je to veoma dobro koncipiran slogan (s obzirom na geopolitički diskurs i trenutno stanje u SAD-u).

Sasvim je drugo pitanje je li Trump prava osoba koja će SAD učiniti ponovno velikom, ali ovo je fantastično odabran slogan koji izrazito oslikava nezadovoljstvo naroda imidžom koji SAD ima posljednjih godina. Ratoborni republikanci nisu zadovoljni imidžom oslabljene, neodlučne velesile. U ljeto 2015. većina političkih analitičara smatrala je kandidaturu Donalda Trumpa prilično neozbiljnom. Ako se uzme u obzir Trumpovo izjašnjavanje demokratom svojevremeno, do tadašnje kandidature za republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, do različitih kontroverzi, nedostatka političkog iskustva, to je tada bilo, za mnoge, opravdano stajalište.

 

Trumpova politička kampanja je obilovala populističkim naslovima, precizno odabranim populističkim temama, kontradiktornostima i neizostavnim američkim političkim spektaklom. Osnova njegove kampanje – negativna kampanja u kojoj žestoko, bez dlake na jeziku i bez pardona, glasno i u srž napada političke protivnike. Osim političkih protivnika, on napada i vrijeđa manjine, Meksikance, imigrante, žene, novinare.

 

Trumpov prvi izazov je bio postati kandidat Republikanske stranke, unutar koje je vladalo opće nezadovoljstvo njegovom kandidaturom. Trump je na toj liniji pobijedio prvo unutar stranački establišment i postao kandidat. Naime, Republikanska stranka je, prema američkim politolozima, postala pobunjenik izvan zajednice – ideološki ekstremna, prezirna prema naslijeđenom socijalnom i političkom režimu, podrugljiva prema kompromisima, neuvjerena u uobičajeno razumijevanje činjenica, dokaza i znanosti, te kako odbacuju legitimnost njihove političke oporbe. Kada se pojavio Trump, bilo je evidentno da se uklapa u takav oblik vrijednosti. To je potvrđeno njegovom pobjedom. On je u nastavku kampanje nastavio sličnim stilom, napadima, velikom količinom neistina koje mu na kraju nisu naškodile, dapače.

 

Sve navedeno dokaz je da su se njegovi birači opredijelili dominantno prema sentimentima, izraženim kroz parole. Još jednom se pokazalo da birače najviše pogađa “stomak“, tj. koncept u političkom marketingu (kao što je želja za zadovoljavanjem glasačevih zahtjeva) u kombinaciji s nezadovoljstvom osiromašene srednje klase, koje je dominantno u biračkom tijelu rezultiralo je Trumpovom pobjedom. Još jedna činjenica je potvrdila pravilo. Naime, svi etablirani mediji su dominantno bili protiv Trumpa, kao i sve ankete koje su predviđale pobjedu Hillary Clinton. U takvoj situaciji, Trumpovi politički konzultanti i savjetnici su gradili, pokazuje se uspješnu kampanju, na jedini mogući način, spustili su Trumpa kao kandidata u bazu među birače, dominanto su vodili kampanju preko društvenih mreža, manjih portala, blogova i sl. Znali su da je Trumpova velika prednost što nitko na njega ne ostaje ravnodušan, on je bio “hvatač pažnje“. Odabrali su pobjedničku komunikacijsku strategiju.

 

Hoće li Trumpova pobjeda utjecati na različite pokrete diljem svijeta koji dijele sličnu ideologiju, koji se nekako svrstavaju u domenu populizma (pomalo olako), ostaje za vidjeti. Hoće li izostati detaljne ideje za učinkovitu političku strategiju, politički ciljevi, kao i nastojanja da se uspostave i stabiliziraju vanjski odnosi, hoće li Trump krenuti sa ispunjavanjem predizbornih obećanja ili ostaje u domeni predizbornih fraza u funkciji spektakla ostaje, za sada, predmetom predviđanja.

Read 918 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering