arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Wednesday, 26 October 2016 20:54

VIDEO: EroGAG darivao “kese” i predstavio zbirku hercegovačkog žargona

Autor: Naša TV Autor: Naša TV

Više stotina ljubitelja hercegovačke kulturno-humoristične baštine u Mostaru je u utorak s tzv. “kesom” u ruci uživalo u predstavljanju zbirke omiljenih hercegovačkih izraza. Facebook stranica eroGAG nam ih u virtualnom obliku donosi već nekoliko godina.

Tvrda kopija bila je logičan, ali i, pokazalo se, uspješan potez.

 

“Kesa: hercegovački starinski običaj darivanja u gostima. 1974. godine je usuglašen standard za kesu koja se sastoji od kave, šećera u kocki, soka te keksa.” Ovaj i brojni drugi ustaljeni pojmovi svakom su Hercegovcu postali dio svakodnevnice. Koliko je ona zapravo jedinstvena i humoristična, spoznali smo tek nakon prve Facebook objave skupine anonimaca poznatih pod imenom eroGAG. Ostalo je povijest.

 

Od mnoštva izraza i fraza nastala je i “Mala zbirka hercegovačkog žargona” ili “eroGAG rječnik” u kojemu ćete pronaći pojmove kao što su: “‘šenica”, “vindjaka”, “vliko ljudi”, “šesna”.

 

Iako su oduševili Hercegovce koji su posjećenošću iznenadili i organizatore, autori ostaju anonimni. Zanimljivo je što su se krili na otvorenom među brojnom publikom. Ne žele nikakvo priznanje, ali momci iz eroGAG-a nastavljaju mamiti osmijehe i nostalgiju kod čitatelja.

 

U slučaju da niste jedan od njih, eto vas tamo i nemojte šta zamjerit’.

Read 940 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering