arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Tuesday, 10 February 2015 16:27

LJUBUŠAK NA ČELU HNŽ-a Nevenko Herceg mandatar za sastavljanje nove Vlade

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

Mandatar za sastavljanje nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije je Nevenko Herceg. Odlučio je ovo Županijski odbor HDZ-a BiH HNŽ-a na jučer održanoj sjednici. Nakon što je iz Predsjedništva stranke stigla kandidatura Hercega, ŽO više nije predlagao nikoga te se nije raspravljalo o drugim kandidatima,

pa tako ni o Slađanu Bevandi kojeg je ŽO do sada gurao u prvi plan.

 

Čovićev prijedlog

 

Kada je u pitanju novi mandatar, mnogi ga vide kao vrlo korektnog i odmjerenog političara. Herceg je inače Ljubušak, a bio je u mandatnom razdoblju od 2007. do 2010. federalni ministar okoliša i turizma. Diplomirao je i magistrirao na sarajevskom Poljoprivrednom fakultetu, a doktorirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Predsjednik ŽO-a HDZ-a BiH HNŽ-a Rafael Gagro kazao nam je kako je Nevenko Herceg bio kandidat Predsjedništva stranke te kako je kao takav podržan.
- To je bio prijedlog Predsjedništva stranke i predsjednika Dragana Čovića i mi smo mu dali potporu. Nije bilo više rasprave o ovoj točki ni više kandidata, rekao je Gagro.
HDZ BiH za sada je uradio sve što se od njih očekuje. Ponudili su svoje viđenje županije i mandatara, a sada je, kako nam je kazao Gagro, na SDA povući potez. Od SDA se očekuje da sazovu novi sastanak i očituju se o ponuđenim prijedlozima o raspodjeli resora koji su na stolu.

 

Pregovori

 

Za Hercega će otežavajuća okolnost biti to što pregovori o raspodjeli resora u HNŽ-u još nisu završeni pa je stoga i nemoguće uopće otpočinjati priču o kadroviranju.  HDZ je, podsjetimo, zatražio premijersku i pet ministarskih pozicija u budućoj vlasti, a SDA-u i DF-u su ponudili šest resora koji ove dvije stranke moraju međusobno raspodijeliti. S druge strane, SDA inzistira na pet resora, dok DF traži najmanje dvije pozicije i to jednu iz B i jednu iz H komponente. Kompromis se još ne nazire, a međustranački pregovori trebali bi biti nastavljeni u idućim danima.  O tome kada bi HNŽ mogao dobiti novu Vladu, još nitko ne želi govoriti i nagađati, no svi se nadaju kako će duh dogovora i želje za što bržim formiranjem vlasti biti nastavljen i da HNŽ, kao proteklih godina, neće ostati županija koja će zadnja dobiti novu vlast.

 

Zastupnik, savjetnik, ministar, profesor…

 

Herceg je, prema dostupnim informacijama, od 1989. bio predavač na sarajevskom Sveučilištu, gdje se zadržava iduće tri godine. Tijekom rata bio je tajnik u Uredu za prognanike i izbjeglice Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB).
Profesor Sveučilišta u Mostaru je od 1997. godine. Kratko je bio zastupnik u Parlamentu FBiH, od 2002. do 2003. godine, nakon čega je tri godine bio savjetnik za ekonomiju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U mandatnom razdoblju od 2007. do 2010. bio je federalni ministar okoliša i turizma. Član predsjedništva Rukometnog saveza BiH je od 2007. godine. Herceg je od 2013. godine predstavnik Hrvata iz BiH u Vijeću Vlade Hrvatske za Hrvate izvan domovine. Nije bio kandidat na općim izborima 2014. godine, no bio je šef izbornog stožera HDZ-a BiH u listopadu, gdje je, po mnogima, odradio odličan posao. Oženjen je i otac troje djece.

Read 1713 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering