arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 16 February 2015 23:34

FOTO: Svečanom sjednicom proslavljen 580. rođendan Ljubuškog

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal FOTO: LJ::portal

U povodu Dana općine Ljubuški održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubuški kojoj su nazočili brojni uzvanici. Uz općinske vijećnike sjednici je nazočio velik broj dužnosnika kao što je predsjedatelj Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša,

ministri, zastupnici na državnoj, federalnoj i županijskoj razini vlasti, predsjednici općinski vijeća susjednih općina, načelnici i gradonačelnici iz susjednih općina i gradova, predstavnici javnih poduzeća, udruga, političkih stranaka i mjesnih zajednica koji djeluju u Općini Ljubuški i mnogi drugi.


Svečana sjednica održana je u prostorijama Svadbenog salona Ohio na Humcu, a započela je intoniranjem hinme u izvedbi Studenačkih bećara, a minutom šutnje nazočni su se prisjetili svih onih koji su svoj život dali za Ljubuški.

 

Novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić na početku svečane sjednice pozdravio drage goste Ljubuškog, a onda je načelnik općine Nevenko Barbarić podnio izvješće o radu u proteklih godinu dana.

 

Nakon toga uslijedila je dodjela priznanja  i nagrada koje je u povodu Dana općine Općinsko vijeće Ljubuški odlučio dodijeliti: zahvalnicu Općinskog vijeća za 2014. godinu Udrugi dragovoljnih darivatelja krvi i Udrugi poljodjelaca ŽZH, a nagradu za životno djelo mr. sc. Radoslavu Dodigu i prof. dr. sc. Anti Čuvalu.

 


Mr. sc. Radoslav Dodig je rođen 1954. u Prologu, općina Ljubuški. Kao sjemeništarac pohađa gimnaziju u Splitu, skupa s kolegama među kojima je i Ivo Sanader uređuje  “Navještenje” - mjesečnik Nadbiskupijskog sjemeništa. Upisao se na Filozofski fakultet u Skopju, na kojem je diplomirao klasičnu filologiju i arheologiju. Postao je poznat u bivšoj državi kao pobjednik Kviskoteke RTV Zagreb. Od 1990. aktivno se uključuje u politički život i obnaša nekoliko dužnosti u vlasti BiH. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je magistrirao arheologiju temom "Ljubuški kraj u antičko doba". Dio slobodnog vremena posvetio je istraživanjima i zaštiti kulturno-povijesne baštine, posebice Hercegovine i Ljubuškog. Objavio je više od 100 znanstvenih, stručnih i preglednih radova te osvrta iz povijesti, arheologije i filologije u zbornicima i publikacijama kao i veliki broj članaka, feljtona, komentara, kolumna u pisanim i elektroničkim medijima.

 

Prof. dr. sc. Ante Čuvalo rođen je u Proboju. Kao sjemeništarac pohađa gimnaziju u Zadru i Dubrovniku, a nakon što je odslužio vojni rok, 1965. bježi u Italiju i ubrzo u SAD. U SAD-u je završio filozofske i teološke studije i uz nekoliko godina uspješnog pastoralnog rada djelatno sudjeluje u društvenom i političkom životu Hrvata u Americi i svijetu. Tri je puta biran u Sabor HNV-a i bio tajnik saborskog odbora. Predavao je na Ohio State Universityju i na Jliet Collegeu u blizini Chicaga. Objavio je, uglavnom na engleskom jeziku, nekoliko knjiga i više članaka, koji su se odnosili na Hrvatsku i BiH te RH u Americi. Vratio se 2009. u Ljubuški. Bio je suautor kryige "Iseljeništvo općine Ljubuški" i objavio knjigu "Od Bleiburga do Ljubuškog - svjedočenja preživjelih".


Read 2408 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering