arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 01 March 2014 00:15

Jesmo na referndumu prije 22 godine glasovali za ovakvu državu?

Autor: Autor: Brotnjo.info Autor: Autor: Brotnjo.info

Danas jedan dio države, gdje žive većinom Bošnjaci, slavi Dan neovisnosti.  Sada davne 1992. godine, 29. veljače i 1. ožujka, održan je referendum o neovisnosti BiH, tj. o izlasku iz tadašnje Jugoslavije, koji su osim velike većine tadašnjih Muslimana,  na nagovor vladajućeg HDZ-a i katoličke crkve

u velikom broju podržali Hrvati.  Tada se ukupno  64% građana izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i neovisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".
Rat u BiH se mogao izbjeći

Uoči rata održana je mirovna konferencija u Lisabonu, iz koje je proistekao Carrington-Cutileirov plan, a koji je trebao spriječiti rat u BiH.

Ovaj plan sadržavao je načela o novom ustavnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine. Planom je popraćeno tadašnje stanje u državi, postojanje srpskih autonomnih oblasti i hrvatskih zajednica. Predložena je etnička podjela vlasti na svim razinama vlasti i devoluciju središnje države na lokalne etničke zajednice. Međutim, svaka općina Bosne i Hercegovine će biti klasificirana kao muslimanska, srpska ili hrvatska prema planu, čak i one gdje, etnička većina nije bila očita.

Po tom planu u sastav srpske konstitutivne jedinice trebalo je ući 37 općina (44 % teritorija), u sastav bošnjačke 52 općine (44 % teritorija), a u sastav hrvatske 20 općina (12 % teritorija). 18. ožujka 1992, sve tri strane su potpisale sporazum; Alija Izetbegović za Muslimane, Radovan Karadžić za Srbe i Mate Boban za Hrvate.


Karta podjele BiH po općinama bez rata koju je odbio Alija Izetbegović


Međutim, 28. ožujka, Izetbegović, nakon susreta s tadašnjim američkim veleposlanikom u Jugoslaviji, Zimmermannom, u Sarajevu, povlači svoj potpis i objavljuje svoje protivljenje bilo koje vrste etničke podjele BiH.  Što je tko rekao ostaje nejasno. Zimmerman poriče da je rekao ako Izetbegović povuče svoj ​​potpis,  Sjedinjene Države će dati međunarodno priznanje BiH kao neovisne države. Neosporno je da Izetbegović isti dan, povlači svoj ​​potpis i odriče se sporazuma.

Što se dogodilo nakon toga svima je dobro poznato. Uslijedio je krvavi rat koji je skoro prepolovio broj Hrvata u BiH, a mirovnim sporazumima koji su sredinom 90-ih usvajani dovedeni smo na rub propasti.

Danas, 22. godine kasnije, opravdano se postavlja pitanje, jesmo li mi, Hrvati u BiH, 1992. godine glasovali za ovakvu državu? Nismo! To nam je bila prva strateška pogreška.

Druga strateška pogreška dogodila nam se 1994. godine  potpisivanjem Washingtonskog sporazuma kojim je predviđeno ukidanje Hrvatske republike Herceg Bosne,  što se i dogodilo 14. kolovoza 1996. godine.

Na Hrvatskoj politici je, da sa predstavnicima ostala dva naroda u BiH, dogovore organiziranje federalne jedinice sa većinskim hrvatskim stanovništvom koja će okupljati sve Hrvatske općine od Posavine, Središnje Bosne do Hercegovine. Bez toga nema mirna u BiH.

Previše je krvi proliveno za opstojnost ovog naroda u ovoj nazovimo je državi, koja je skrojena na prevaru Hrvatskog naroda koji je živio i živi u njoj.

Dan neovisnosti ćemo slaviti kad se zato stvore svi političko-pravni uvjeti, tj. kada budemo znali što nam pripada, jer u ovom trenutku smo potpuno obespravljeni. Dok god drugi svojataju ono što je naše, države neće biti. Na njihovu, a i na našu žalost.

Brotnjo.info

Read 1953 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering