arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Thursday, 13 August 2015 22:22

Sarajevo oduzelo hrvatskim županijama 520 milijuna maraka

Autor: Večernji list Autor: Večernji list FOTO: Foto klub "Fokus" Ljubuški

Samo zahvaljujući nepravednome Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH, hrvatskim je područjima, županijama i općinama u posljednjih osam godina oduzeto oko 520 milijuna maraka. Taj iznos bio bi dovoljan da se izgradi preostali dio autoceste na koridoru Vc

između Počitelja i Mostara, ili pak da se financira izgradnja nove termoelektrane na području Tomislavgrada koja bi mogla zaposliti više stotina ljudi. No, taj je iznos umjesto Posavini, središnjoj Bosni, Hercegbosanskoj županiji, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, otišao u 'razvoj Sarajeva'.

 

Poseban koeficijent

 

Takva diskriminacija rezultat je posebnog koeficijenta koji je dodijeljen Sarajevu koje se u svojim pojavnim oblicima prakticiranja politike i ekonomskog odnosa pretvorilo u novi Beograd iz Jugoslavije koji je usisavao devize i profit s objašnjenjem kako se to radi zbog zajedničkih institucija. Sarajevo je na ime koeficijenta raspodjele prihoda 2, dobio 1,2 milijarde maraka više nego što je trebao da je svim županijama dijeljen novac prema uspostavljenim kriterijima. Kada bi se ukinula ova privilegija za Sarajevo, onda bi ova županija godišnje morala raspodijeliti drugim županijama oko 120 milijuna maraka. Usporedno s time vlast u Federaciji BiH, u kojoj apsolutnu dominaciju imaju Bošnjaci, a što se najbolje može pokazati po 'pomoći' u saniranju rudnika, pretvorila se u građevinski kran koji novac iz hrvatskoga dijela Federacije BiH preusmjerava u drugi.

 

Rub propasti

 

Samo je za saniranje dugovanja rudnicima usmjereno oko 97 posto novca bošnjačkim sredinama, a na hrvatska područja Boksit Posušje i Široki Brijeg te rudnik u Livnu su otišle federalne mrvice. Svi ti potezi doveli su županije na rub propasti i vrlo tešku financijsku situaciju te usporile njihov razvoj. Unatoč tome što FBiH otima novac, to se nije značajnije pozitivno odrazilo na bošnjačkim sredinama u ovome entitetu jer se tim novcem uglavnom krpaju socijalne rupe.

Read 1394 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering