kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 15 Prosinac 2016 15:46

Mario Šiljeg izabran za državnog tajnika u resoru ministra Dobrovića

Autor:  Večernji list Autor: Večernji list

Mario Šiljeg je novoimenovani državni tajnik u resoru ministra Slavena Dobrovića i dolazi s pozicije njegova dosadašnjeg zamjenika. Docent je na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bio je i istraživač na Energetskom institutu Hrvoje Požar. Vodio je Agenciju za zaštitu okoliša,

u koju je došao nakon višegodišnjeg radnog iskustva u sektoru izgradnje hidro-građevinskih objekata diljem Hrvatske.

Doktorirao je kemijsku tehnologiju na pripremi vode za piće vodoopskrbnih sustava osječkog i vukovarskog područja. Bavi se razvojem i praktičnom primjenom tehnologija za uklanjanje arsena iz podzemnih voda istočne Hrvatske.

Za očekivati je kako će se dr. Šiljeg na poziciji državnog tajnika baviti primarno vodnim gospodarstvom. U stručnim krugovima zapažen je zbog, u više navrata jasno izrečenog stava kako voda kao nacionalni resurs ne može biti u ničijem vlasništvu jer je opće dobro i ljudsko pravo. Zato se na vodi, kazao je novi državni tajnik, ne može ostvarivati profit.

Objavio je više stručnih tekstova u kojima navodi kako je jedan od ključnih problema hrvatske vodoopskrbe veliki gubitak vode od izvora do krajnjeg potrošača. Ti gubici uzrokovani primarno dotrajalom mrežom, danas iznose skoro 50 % a preračunati u kune penju se na vrtoglavi iznos od 2 milijarde kuna na godišnjoj razini, navodi Šiljeg.

 

Prilikom nedavnog okupljanja vodno-gospodarskih stručnjaka u Puli, izjavio je i kako zbog sve izraženijih klimatskih promjena, treba značajno više promovirati projekte kojima je cilj zaštita od poplava i suša. Istaknuo je kako pri tome treba kombinirati građevinske mjere sa mjerama tzv. „zelene infrastrukture“ koje će omogućiti adekvatnu zaštitu prirodnih riječnih tokova i retencija, a posebno preostalih zaštićenih močvarnih područja.

 

Šiljegove najave su u skladu su sa proklamiranim ciljevima Vlade Andreja Plenkovića u kojima je jedna od ključnih mjera upravo povećanje navodnjavanih površina sa skromnih 0,86 na 6 %, odnosno na 65.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pročitano 1574 putaPročitajte još na Ljubuškom portalu:


Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Komentari   

+1 #1 Guest 2016-12-15 21:01
čestitke sa Otunja
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering