kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 13 Siječanj 2017 10:55

Isplaćene 897.852 KM za poljoprivrednu i animalnu proizvodnju

Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Zapadnohercegovačka županija nastavlja s praksom isplate poticaja za poljoprivrednu proizvodnju početkom godine. Naime, jučer je Ministarstvo financija ZHŽ-a uplatilo 897.852,92 KM za poticaje za biljnu i animalnu proizvodnju proizvođačima s prostora ove županije, piše Večernji list BiH.

Prema informacijama iz Ministarstva, za poljoprivrednu proizvodnju isplaćeno je ukupno 500.908 KM, od čega 17.386,76 za plasteničku, a 483.522 KM za klasičnu. Kada je riječ o animalnoj proizvodnji, poticaji su isplaćeni za uzgoj muznih krava (125.790 KM), za uzgoj brojlera-pilića (51.675,66 KM), koka nesilica (8478 KM) te za uzgoj magaraca (11.830 KM). Za otkup mlijeka iz proračuna za 2017. izdvojeno je 30.000 KM, dok je za ostale projekte ruralnog razvoja isplaćeno 63.400 KM.

 

Novac i pčelarima

 

Budući da je ova županija poznata po velikom broju pčelara, za ovu vrstu poticaja jučer je iz županijskog proračuna isplaćeno 105.770 KM. Inače, ovo je druga godina zaredom da se poticaji za poljoprivrednu i animalnu proizvodnju isplaćuju početkom godine, a prema riječima ministra financija ZHŽ-a Tonija Kraljevića, cilj je ovu praksu nastaviti i u budućnosti. “Isplatom poticaja za poljoprivrednu i animalnu proizvodnju početkom godine nastojimo maksimalno izići u susret našim proizvođačima i osigurati im sredstva onda kada su im najpotrebnija, odnosno u razdoblju kupnje sjemena, sadnica i ostalog materijala potrebnog za pripremu sadnje”, naveo je Kraljević. Na važnost isplate poticaja početkom godine osvrnuo se i Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a. “Ovom prilikom moram pohvaliti sadašnji saziv Vlade ZHŽ-a, a posebno ministra financija Tonija Kraljevića i ministra gospodarstva Darija Sesara koji su već drugu godinu zaredom najzaslužniji za isplatu poticaja početkom godine, odnosno u razdoblju kada to proizvođačima najviše znači”, kazao je Vukojević. Dodaje kako će poticaji s razine županije svakako određenom broju proizvođača, koji su možda na rubu odustajanja od daljnje proizvodnje, pomoći nastaviti se baviti ovim poslom. Kaže kako će ovaj novac puno značiti i onima koji se bave animalnom proizvodnjom. “Niske temperature, koje su se ove godine oduljile, dio proizvođača dovele su u nezavidan položaj, zalihe hrane su pri kraju, a stoka ne može na ispašu, zbog čega su potrebna dodatna sredstva za nabavu hrane”, ističe Vukojević.

 

Kritika Federaciji

 

Osvrnuo i na poticaje koji u ZHŽ dolaze s federalne razine, a za koje smatra da bi trebali biti znatno veći. “Ako nam županija, za koju znamo u kakvim je financijskim problemima, na godišnjoj razini može isplatiti milijun KM poticaja, onda bi bilo očekivano da proizvođači iz ove županije mogu računati na barem 6-7 milijuna KM s razine FBiH, a ne svega 2,5 milijuna KM koliko su dobili prošle godine”, smatra Vukojević. Županijski poticaji su tim veći jer dio ljudi ne može dobiti poticaje od FBiH.

Pročitano 1331 putaPročitajte još na Ljubuškom portalu:


Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

Komentari   

+5 #1 Guest 2017-01-13 15:00
Ministar sa osjećajem za male ljude, bravo Toni.
Citat
+4 #2 Guest 2017-01-13 16:03
Zna Toni šta je motika i pijaca, jako dobro zna.Ovim dokazuje i da nije zaboravio što i jeste njegova veličina.I na pijaci je bio mudrac, ima taj dunjaluka...Vel iki radnik i pošten lik.To je kućom;)
Citat
+1 #3 Guest 2017-01-16 09:22
e sada samo da objavite ko i koliko je dobio.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

vtc nov 16 12 16

dos locos 2

ding inzenjering