arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 02 June 2014 10:43

Bračni par Milićević na Služnju pronašao tartufe

Autor: Citluk.ba Autor: Citluk.ba

Supružnici Željko i Kristina Milićević, čisteći lokaciju na Služnju, pronašli su tri crna tartufa (Tuber aestivum) što je prvi ovakav zabilježen slučaj u Hercegovini. Iz razumljivih razloga Kristina nam nije željela otkriti točnu lokaciju pronalaska, no naglasila je kako su ona i njezin suprug tartufe pronašli slučajno.

 

Tragom ove senzacionalne vijesti posjetili smo Služanj i razgovarali s Kristinom, koja nam je na početku razgovora kazala kako su pronalazak crnih tartufa u najvećem vinorodnom kraju BiH potvrdili Mate Luburić i Jozo Zovko, vrsni poznavatelji gljiva.

Pronalazak gljive poznate po afrodizijačkim svojstvima ranije je zabilježen u Bosni, no pronalazak ove cijenjene poslastice do sada nije zabilježen u Hercegovini pa su stoga supružnici Milićević izuzetno sretni što i njihov pronalazak potvrđuje posebnost Hercegovine i njezino bogatstvo raznolikosti.

Među pronađenim tartufima najveći teži 244 grama, dok dva manja teže oko 120 i 60 grama, a Milićevići su ih pronašli na karakterističnom terenu za pronalazak ove vrste. Iz razumljivih razloga Kristina nam nije željela otkriti točnu lokaciju pronalaska, no naglasila je kako su ona i njezin suprug tartufe pronašli slučajno, čisteći teren i čupajući korov. Također, Kristina nam je kazala kako će nastaviti tražiti tartufe, ali i da to neće raditi iz komercijalnih pobuda već kako bi promovirala posebnost Hercegovine.

Premda crni tartufi cijenom koju postižu na tržištu zaostaju za razvikanijim bijelim tartufima ipak postižu izuzetno primamljivu cijenu i njihov pronalazak u Hercegovini mogao bi dodatno obogatiti turističku ponudu primjerice Međugorja koje posjećuju brojni turisti.

Prvi pronađeni crni tartufi u Hercegovini degustirani su upravo u jednom od poznatih ugostiteljskih objekata u Međugorju, a senzacionalni pronalazak degustirali su i Željko i Kristina Milićević.

Read 3325 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering