arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Saturday, 03 January 2015 13:47

Nomen est omen: Ana, Luka, Amar, Amina, Marija, Nikola,Milica i Aleksandar

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

Prema posljednjim podacima, u zemljama regije za 2014, ali i nekoliko prethodnih godina, najpopularnija imena koja roditelji daju svojoj novorođenoj djeci su Ana, Luka, Amar, Amina, Marija, Nikola, Milica i Aleksandar.

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima, su Amar i Luka, piše Anadolija. Naime, u entitetu Federacija BiH po zastupljenosti slijede Tarik i Vedad, dok u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nakon Luke dolaze imena Stefan i Nikola. Kada je riječ o imenima za djevojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna dok su u RS-u najpopularnija imena Marija, Milica i Ana.

U Hrvatskoj je  najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, iza kojeg slijedi ime Ivan. U slučaju djevojčica, nakon petogodišnje dominacije imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela je Lucija, a prošle godine Petra, dok je u 2014. godini najpopularnije ime za djevojčice bilo Ana. Podaci su prikupljeni na osnovu podataka matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je uzorak od oko milijun i 200 tisuća osoba. U Zagrebu su roditelji djevojčicama najviše davali imena kao što su Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. U najvećem hrvatskom gradu kod dječaka su najpopularnija imena Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.

Prema najnovijoj knjizi o najčešćim imenima i prezimenima, koju je objavio Republički zavod za statistiku Srbije, najčešće muško ime koje se daje u Srbiji već dvadeset godina je Nikola, a za njim slijede Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš i Dušan. U posljednja dva desetljeća, u Srbiji se djevojčicama najčešće daju imena Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra. Kada je riječ o Crnoj Gori, dominira nekoliko imena. Prema službenim podacima, dječacima se najčešće nadijevaju imena kao što su Nikola, Marko, Miloš, Milan i Petar.

S druge strane, roditelji djevojčicama najčešće daju imena kao što su Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana. Prema posljednjim službenim podacima kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je najpopularnije ime među novorođenim dječacima u toj zemlji, a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Read 1669 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering