arhiva baner 728x90

kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Monday, 31 March 2014 09:05

U tijeku akcija "Pazi internet"

Autor: pazi-internet.com Autor: pazi-internet.com

U današnje vrijeme brzih promjena potrebno je skrenuti pozornost na nove opasnosti koje svakodnevno vrebaju i mogu imati negativne posljedice na djecu. Iz tog razloga Udruga Ganganet iz Širokog Brijega želi ukazati roditeljima i djeci, kao i cijeloj društvenoj zajednici o modernim prijetnjama.

Projekt zaštite djece od opasnosti interneta „Pazi Internet“ pokrenula je udruga građana Ganganet za promicanje Internet kulture iz Širokog Brijega.

U suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i JP Elektroprivredom HZ HB tiskali smo plakate i  informativne letke u kojima se nalaze edukativne poruke kako se zaštititi od opasnosti koje svakodnevno vrebaju na Internetu i koje mogu imati negativne posljedice na djecu.

Volonteri udruge Ganganet obišli su osnovne i srednje škole u Grudama, Ljubuškom, Širokom Brijegu i posušju te su letke dostavljali ravnateljima škola da ih podjele roditeljima na satovima razrednika.

Naime, većina roditelja nije upoznata s novonastalim situacijama koje donosi nova tehnologija. Premda, često se događa da upravo roditelji djeci nabave računala, laptope, tablete, mobitele a da nisu ni svjesni opasnosti koje prijete od internetskih zlostavljača, pedofila i nasilnika (predatora) i sl.

Hercegovina se s brojem korisnika interneta svrstala uz bok puno naprednijih regija, ali je time otvorila put i za brojne zloporabe virtualnog svijeta čija su meta sve češće djeca. Većina njih se služi računalom bez nadzora odrasle osobe. Djeca uz svoja računala često borave sama u svojim sobama surfajući internetom bez ikakvog roditeljskog nadzora.

To je isto kao da su ih roditelji ostavili same na ulici. Brzim načinom života i velikom ekspanzijom tehnologije neki roditelji jednostavno nisu uspjeli uhvatiti korak s vremenom i zaštititi svoju djecu od potencijalnih prijetnji.

Stoga, ne začuđuje da se veliki broj djece (pretpostavlja se 20 posto) našlo u situaciji u kojoj su im putem komunikacije na internetu postavljena pitanja vezana uz seksualne navike.

-Svi smo danas svjesni da postoje oni koji Internet žele zloupotrebljavati i u njihovim rukama Internet postaje moćno oružje-procjenjuju članovi Ganganeta, upozoravajući na podatke policije koji govore o stalnom porastu kaznenih djela vezanih uz seksualne delikte uz pomoć interneta.

Kako roditelje i učitelje naučiti spoznati sve opasnosti interneta kada danas djeca o novim tehnologijama i njihovoj uporabi znaju više od odraslih, zapitala su se razgovarajući s ravnateljima po školama volonteri udruge Ganganetna, naglašavajući da se svi moramo educirati kako bismo spriječili neželjena iskustva koje najmlađi sve češće doživljavaju u virtualnom svijetu.

Internet je ključan za budućnost i odrastanje djece, a istovremeno djeca služeći se internetom doživljavaju brojne povrede svojih prava.

lj

Udruga Ganganet ovim projektom želi zaštiti djecu, a to je ipak najlakše uz pomoć njihovih roditelja. Kada su roditelji dovoljno educirani i upoznati s opasnostima, djeca će biti sigurnija. O tome smo napravili i edukativnu Internet stranicu www.pazi-internet.com koja je puna edukativnih sadržaja i alata pomoću koji se može zaštiti od Internet zlostavljača.

Posebnu pozornost skrenuli smo na „Online predatore“. To je naziv je za osobe koje koriste anonimnost interneta i razne komunikacijske alate kako bi uspostavili online odnos s djetetom te ga potom zlostavljali. U težim slučajevima, online predatori uspijevaju dijete nagovoriti i na pravi, oči-u-oči sastanak, što po dijete može završiti kobno.

Najrizičnija skupina su mladi adolescenti koji se nalaze u osjetljivom dobu kada istražuju svoju seksualnost, udaljavaju se od nadzora roditelja te traže nove veze i poznanstva izvan obitelji. Skrivajući se pod maskom anonimnosti, traže odgovore na svoja pitanja nesvjesni opasnosti koja ih vreba.

lj

Read 1845 times
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering